Fed ABD'de UBS-Credit Suisse anlaşmasına yeşil ışık yaktı

Fed ABD'de UBS-Credit Suisse anlaşmasına yeşil ışık yaktı

Fed Yönetim Kurulu Cuma günü yaptığı açıklamada UBS Group AG'nin Credit Suisse'in ABD'deki iştiraklerini satın almasını onaylayarak İsviçre'nin aracılık ettiği kurtarma anlaşmasının tamamlanmasının önündeki önemli bir engeli daha kaldırmış oldu.

A+A-

Fed Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, UBS'nin ABD merkez bankasına, anlaşmanın tamamlanmasından sonraki üç ay içinde ABD'deki iş ve operasyonlarını Credit Suisse'inkilerle birleştirmeye yönelik bir uygulama planı vermeyi taahhüt ettiği belirtildi. Açıklamada, planın, kurumun artan büyüklüğü nedeniyle banka için likidite standartları da dahil olmak üzere daha sıkı gereklilikler içereceği belirtildi.

ABD merkez bankası, toplam varlıkları 250 milyar dolardan fazla olan bir bankanın, varlıkları 10 milyar dolar veya daha fazla olan bir şirketin oy hakkına sahip hisselerini satın alması durumunda banka birleşmelerini gözden geçirmekle yükümlüdür.

Fed'den yapılan açıklamada, UBS'nin 22 Mart'ta Fed'den birleşme için onay talep ettiği belirtildi.

Yıllar süren skandal ve kayıpların ardından 167 yıllık Credit Suisse, Zürih merkezli rakibi UBS'in geçen ay İsviçre makamları tarafından tasarlanan ve finanse edilen bir birleşme ile imdadına yetişmesinden önce çöküşün eşiğine geldi. UBS, Credit Suisse'i 3 milyar İsviçre Frangı (3.3 milyar $) karşılığında satın almayı kabul etti.

Reuters'in daha önce bildirdiğine göre, İsviçreli yetkililer ve UBS Group AG, Credit Suisse Group AG'nin devralınması işlemini bir ay gibi kısa bir süre içinde tamamlamak için yarışıyor.

UBS bu ayın başlarında Avrupa Birliği antitröst düzenleyicilerinden geçici bir onay aldı, ancak yine de AB birleşme kuralları uyarınca izin alması gerekiyor. Süreç hakkında bilgi sahibi olan kişilerin Reuters'a verdiği bilgiye göre, İngiltere Merkez Bankası Birleşik Krallık'taki devralmayı onayladı.

UBS, anlaşmanın toplam yatırım varlıkları 5 trilyon dolardan fazla olan bir işletme yaratmasını beklediğini söyledi.

Devir anlaşması kapsamında Credit Suisse AT1 tahvillerinin sahipleri hiçbir şey alamazken, tazminat açısından genellikle tahvil sahiplerinin altında yer alan hissedarlar 3.23 milyar dolar alacak.

Fed, 700 milyar dolardan fazla varlığa veya 75 milyar dolardan fazla yetki alanları arası faaliyete sahip firmaları, yıllık şirket tarafından yürütülen stres testleri ve artırılmış likidite standartları dahil olmak üzere daha yüksek denetime tabi tutmaktadır.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler