Fed faiz kararını açıkladı

Fed faiz kararını açıkladı

Fed piyasaların haftalardır beklediği faiz kararını açıkladı. Kurum, gösterge faiz oranını %5,50 seviyesine yükseltti

A+A-

 

Fed enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5,25 - 5,50 aralığına yükseltti. Faizler böylece Ocak 2001’den beri en yüksek seviyeye çıktı. Karar oybirliğiyle alındı.

Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de 25 baz puanlık artış olması yönündeydi. Karar metninde enflasyonu düşürmek için ilave sıkılaştırmanın ölçüsünün değerlendirileceği belirtildi. Açıklamada “gelecekteki politika adımları, sıkılaştırmanın etkisine, ekonomik ve finansal gelişmelere bağlı olacak” dendi.

Enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiği belirtilerek “Son göstergeler ekonomi aktivitenin ılımlı bir hızda genişlediğini işaret ediyor” değerlendirmesi yapıldı.

ABD bankacılık sisteminin sağlam ve dayanıklı olduğu yinelenirken kredi sıkılaşmasının ekonomik faaliyeti baskılayabileceği belirtildi. Bilanço daraltma hızının duyurulan şekilde sürdürüleceği ifade edildi.

Yetkililer, enflasyonu yüzde 2 hedefine geri döndürme konusunda kararlılığını yineledi. Fed Mart 2022’den beri süren sıkılaşmanın ardından enflasyonda yavaşlama sinyalleriyle Haziran toplantısında oybirliğiyle faizleri değiştirmeme kararı almıştı. Başkan Jerome Powell, gelecek toplantılarda yetkililerin daha fazla faiz artışını uygun gördüğü mesajını vermişti.

ABD’de son açıklanan Haziran ayı enflasyonu yıllık yüzde 3 olarak 2 yılın en düşük seviyesine gerilemişti. Enflasyon geçen sene Haziran ayında yüzde 9,1 ile zirve yapmıştı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler