Fed'in faiz indirimi beklentisi arttı, küresel piyasalar iyimser havaya girdi

Fed'in faiz indirimi beklentisi arttı, küresel piyasalar iyimser havaya girdi

ABD üretici fiyatlarında beklentilerin üzerinde düşüş yaşanması sonrası Fed'in faiz indirimi beklentisi öne çekilirken, bu trend küresel piyasaları da hareketlendirdi.

A+A-

Cuma günü ABD üretici fiyatlarında beklentilerin üzerinde düşüş yaşanması Fed’in faiz indirimlerine mart ayında başlayacağı tahminlerini desteklerken Asya Pasifik endeksleri Fed iyimserliği ile yükseliyor.

Piyasa işlemcileri swap piyasasında, Mart ayında Fed faiz indirim ihtimalini yüzde 80 olarak fiyatlıyor. Bu oran geçtiğimiz hafta yüzde 62 seviyesindeydi. Çin’den faiz indirimi gelmemesine rağmen MSCI Asya Pasifik endeksi Fed’in erken gevşeme ihtimaliyle üçüncü işlem gününde de yükseliyor. Sabah saatlerinde Japon endeksleri yüzde 1’in üzerinde yükselirken Çin CSI 300 yüzde 0,2 ile daha sınırlı bir yükseliş kaydediyor. Baidu hisseleri, yapay zeka teknolojisinin Çin ordusu tarafından kullanıldığı haberleriyle yüzde 10 geriledi. Şirket bu haberleri yalanladı.

ABD piyasaları bugün Martin Luther King Jr. günü tatili sebebiyle kapalı olacak. Vadeli piyasada S&P 500 ve Nasdaq 100 hafif artıda. Bloomberg Dolar Endeksi 1.224 puanda yatay seyrediyor. Brent petrol haftaya yüzde 0,2 yükselişle pozitif başlangıç yaparken varil başına 78,5 dolardan alıcı buluyor.

“Enflasyonda iyileşme yavaşlayabilir”

Bu yıl Fed faiz kararlarında oy hakkı bulunan Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’e göre enflasyonda iyileşme önümüzdeki dönemde daha da yavaşlayabilir. Financial Times’a konuşan Bostic erken faiz indirimi yapmaları durumunda enflasyonun yeniden yükselişe geçebileceğini belirtti.

Bostic’e göre erken faiz indirimi yapılması enflasyonun tamamen kontrolden çıkması riskini de beraberinde getiriyor. Faiz indirimleri konusunda Fed üyelerinin beklentilerinin oldukça açık olduğunu belirten Bostic “Piyasalar enflasyonun daha hızlı düşeceğini düşünüyor” dedi. Bostic, Husilerin ticari gemi geçişlerine yönelik Kızıldeniz’deki saldırıları sonucu artan taşıma maliyetlerini yakından izlediklerini belirtti.

İlgili Haberler