Fed'in faiz kararına sayılı günler kala dolarda düşüş durdu

Fed'in faiz kararına sayılı günler kala dolarda düşüş durdu

Zedelenen dolar, yılın en kötü haftalık düşüşünü yaşadıktan sonra, tüccarların daha fazla satmadan önce ekonomik verileri ve politika kararlarını beklemesiyle Pazartesi günü düşüşüne kısa bir mola verdi.

A+A-

Geçen hafta %2,4 artışla 16 ayın en yüksek seviyesine çıkan euro, bu zirvenin hemen altında 1,1223 dolarda tutundu. Yine geçen hafta %2,4 artış gösteren yen, dolar başına 138,56 seviyesinde tutundu.

Çin büyüme verileri Pazartesi günü düşük beklentilerin biraz üzerinde geldi, ancak tüccarlar zaten durgun bir çeyreği fiyatlandırdıkları ve hükümetin harcamaları teşvik etmek için teşvikleri artırıp artırmadığını görmeyi bekledikleri için döviz piyasasında fazla tepki yaratmadı.

Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları hafifçe geri çekildi, Aussie geçen haftanın zirvesi olan 0,6895 dolardan son olarak 0,6821 dolar ve kivi Cuma günü beş ayın en yüksek seviyesi olan 0,6412 dolara ulaştıktan sonra %0,2 düşüşle 0,6355 dolar oldu.

Commonwealth Bank of Australia stratejisti Carol Kong, "Veriler, Çin'in COVID sonrası patlamasının açıkça sona erdiğini gösteriyor. Ancak piyasalar zaten düşük beklentilere sahipti ve buradan gelen tepki oldukça sınırlı." dedi.

Geçen haftaki dolar düşüşü, yatırımcıların gelişmekte olan piyasalardaki yen fonlu pozisyonlarını çözmesiyle yen alımlarıyla başladı, ancak beklenenden daha düşük ABD enflasyon verilerinin ABD faiz oranlarının yakında zirve yapacağına dair bahislere destek vermesinin ardından keskin bir şekilde genişledi.

Federal Rezerv ve Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta faiz artırımına gitmesi bekleniyor ancak bunun ötesinde piyasa fiyatlaması Fed'in gelecek yılki kesintilerden önce muhtemelen duracağını, Avrupa'da ise muhtemelen yeni bir artırımın kapıda olduğunu gösteriyor.

Melbourne'deki broker Pepperstone'un araştırma müdürü Chris Weston, "FX piyasası 2024'te Fed politikasının olası normalleşmesini ön planda tutuyor" dedi ve ekledi:

"O halde soru, dolar satışlarının çok ileri gidip gitmediği ve bu hafta başında ortalama dönüş riski altında olup olmadığımızdır."

ABD dolar endeksi geçen hafta %2,2 düşerek Kasım ayından bu yana bir haftalık en sert düşüşünü yaşadı ve Asya seansında 99,936 seviyesinde sabit kaldı.

Yatırımcıların, aşırı güvercin Japonya Merkez Bankası'nın gelecek haftaki politika toplantısında herhangi bir değişiklik yapma ihtimalinin gerçekten olup olmadığını tartması ve söylemlerin aceleleri olmadığını göstermesi nedeniyle yendeki keskin yükselişler yavaşladı.

İsveç ve Norveç kronları geçen hafta dolar karşısında %5'ten fazla değer kazandı ve nefes almak için durakladı. Sterlin 1,3086 dolarla geçen haftaki 15 ayın zirvesinin hemen altına park etti.

Rabobank'ın FX stratejisi başkanı Jane Foley, "Piyasa daha az şahin bir Fed için kendini yeniden konumlandırırken dolar geri planda kalabilir. Bununla birlikte, yılın son birkaç ayı için görünüm daha az net" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"O zamana kadar ECB de dahil olmak üzere diğer büyük merkez bankaları da muhtemelen en yüksek politika faizlerine ulaşmış olacak... Dolayısıyla faiz oranı dinamikleri tekrar dolar lehine dönebilir."

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler