Fiyatı baskılanan altını yatırımcı portföyünden çıkarmayı düşünmüyor

Fiyatı baskılanan altını yatırımcı portföyünden çıkarmayı düşünmüyor

Bloomberg tarafından gerçekleştirilen ankete katılan fon yöneticilerinin tamamı altın pozisyonunu azaltmayı düşünmediklerini söylerken beş tanesi ise artırmayı beklediklerini belirtti.

A+A-

Bloomberg’e konuşan bir düzine para yöneticisi altının cazibesini kaybetmediğini söylerken önümüzdeki değerli metal pozisyonlarını korumayı veya artırmayı beklediklerini belirtti.

Spot altın, son haftalarda reel getirilerdeki artıştan, ABD’de faizlerin daha uzun süre yüksek kalacağı beklentisi ve doların güçlenmesine birçok olumsuzluk karşısında sendelemişti. Devlet varlık fonu yöneticilerinden hedge fonlara kadar birçok tipte yatırımcıyı kapsayan anket 2024 yılına dair fiyat beklentileriyle ilgili ılımlı bir iyimserlik ortaya koydu.

Ankete katılan yatırımcıların hiçbiri altın pozisyonlarını azaltmayı düşündüklerini söylemezken beşi ise fon tahsislerini artırmayı beklediklerini söyledi.

 

Katılımcıların üçte ikisinden fazlası fiyatların yükseleceğini öngörürken beşi tüm zamanların en yüksek seviyesini beklediklerini belirtti. Anket 10 Ağustos ile 22 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Öte yandan altın üzerinden pozitif etki yaratabilecek faktörlerden biri olan Fed’in sıkılaştırma döngüsünü ne zaman sonlandıracağı konusunda belirsizlik sürüyor. Küresel merkez bankaları inatçı enflasyonla boğuşmaya devam ederken ABD işgücü piyasası, agresif parasal sıkılaştırma karşısında şaşırtıcı derecede dirençli kalmayı sürdürüyor.

Yatırımcıların faizlerin daha uzun süre yüksek kalmasını beklediklerine dair bazı işaretler olsa da swap piyasası hala daha fazla faiz artışı yapılmamasını ve gelecek yıl para politikasında gevşemeye geçilmesini fiyatlıyor.

DWS Group Emtia Başkanı ve Portföy Yöneticisi Darwei Kung, “Fed’in bitirmesini bekleyen yatırımcıların bastırılmış altın talebi olduğunu tahmin ediyoruz. Bu bizim görüşümüze göre olumlu bir durum” ifadelerini kullanırken altının bu dönemde 2.250 dolar seviyesine ulaşmasını beklediğini kaydetti. 

Ekonomistler arasında bu yılın başlarında ekonomide keskin bir gerileme yaşanacağı görüşü yaygınken bu durum son dönemde ABD ekonomisinin yumuşak bir iniş gerçekleştireceğine yönünde değişti.

Güvenli liman

Bloomberg tarafında gerçekleştirilen ayrı bir anket de altın fiyatlarında yükseliş beklentilerine işaret etti. Bloomberg Markets Live Pulse anketine katılan 602 katılımcının medyan tahminine göre altın 12 ay sonra 2021 dolar seviyelerinden işlem görecek.

Değerli metale yönelik iştahın devam etmesi, jeopolitik gerilimler ve makroekonomik belirsizliklerle ilgili devam eden endişelere işaret ediyor.

ABD ile Çin arasında artan gerilimler, Ukrayna’daki savaş veya Çin’deki emlak krizinde sırada ne olacağı gibi konular bu endişeler arasında başta geliyor.

Altın için diğer olumlu faktörler arasında ise küresel merkez bankalarının devam eden alımları ve gelişmekte olan piyasalardaki nispeten güçlü perakende talebi yer alıyor.

İlgili Haberler