Garanti Bankası ilk çeyrek bilançosunu açıkladı

Garanti Bankası ilk çeyrek bilançosunu açıkladı

Garanti Bankası'nın ilk çeyrek net karı 15,5 milyar TL oldu

A+A-

Türkiye Garanti Bankası AŞ, konsolide finansal tablolarına göre, yılın ilk üç ayında net karının 15,5 milyar TL olduğunu duyurdu. Bankanın net karı geçen yılın aynı döneminde 8.2 milyar TL, 2022 sonunda 58.50 milyar TL düzeyinde gerçekleşmişti. Garanti Bankası 2022'nin son çeyreğinde ise 19.9 milyar TL net kar açıklamıştı.

Bankanın aktif büyüklüğü 1,5 trilyon TL'ye ulaşırken, ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla sağladığı destek ise 1,1 trilyon TL oldu. Garanti BBVA, fonlama bazını dinamik bir şekilde yöneterek müşteri mevduatlarının ağırlıklı olduğu fonlama kaynaklarına devam etti. Bankanın aktiflerinin yüzde 70'i mevduatlar ile fonlanıyor.

Müşteri mevduatı tabanı yılın ilk üç ayında yüzde 14 büyüyerek 1 trilyon TL'ye ulaştı. Banka, sermaye odaklı bir yaklaşım benimseyerek sermaye yeterlilik oranının yüzde 15,9, özkaynak karlılığının yüzde 38,2, aktif karlılığının ise yüzde 4,5 olduğunu bildirdi.

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, "Ülke olarak en sıkıntılı dönemi yaşadığımız bir çeyreği bitirdik" dedi ve bankanın önceliğinin çalışanları ve müşterilerine destek olmak olduğunu belirtti. Baştuğ, bankacılık faaliyetlerinin değerlendirilmesi sırasında, Türkiye'deki bankacılık sektörünün sağlıklı bilançosu sayesinde ülke ihtiyaçlarını destekleyecek güce sahip olduğunu ifade etti.

Baştuğ, dünya çapındaki bankalarda yaşanan krizlerin, sağlam bankacılık sektörünün önemini bir kez daha gösterdiğini ve sektörün güçlü sermayesini koruması ve ekonomik büyümeyi desteklemesi için sürdürülebilir karlılığın önemine dikkat çekti. Yoğun regülasyonların kredi büyümesinin yönünü ve boyutunu belirlediğini belirten Baştuğ, bankanın aktif kalitesinin yüksek olduğunu ve önümüzdeki dönemde de böyle kalacağını söyledi.

İlgili Haberler