Goldman: Rus işgalinin piyasa etkisi 2014'ten daha ağır olabilir

Goldman: Rus işgalinin piyasa etkisi 2014'ten daha ağır olabilir

Goldman Sachs Küresel Hisse Senedi Başstratejisti Peter Oppenheimer’a göre potansiyel bir Rus işgalinin borsalarda yaratacağı tahribat 2014’te Kırım’ın işgalinde yaşanan tahribattan daha ağır olabilir.

A+A-

Yatırımcılar Ukrayna gerilimini yakından takip ederken Borsalarda yaşanan düşüşler piyasaların durumun daha da kötüleşme ihtimalini fiyatlamaya başlamış olabileceğini düşünülüyor.

Bloomberg'in haberine göre Pazartesi günü bazı ülkelerin vatandaşların Ukrayna’yı terk etmeleri konusunda uyarması sonrası işgalin her an olabileceği korkularıyla küresel çapta hisse senetleri düşüş gösterdi. ABD Başkanı Joe Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Pazar günü yaptığı açıklamada işgalin her an gerçekleşebileceği uyarısında bulundu.

Stoxx 600 endeksi Pazartesi sabahı sert düşerken Oppenheimer Avrupa hisselerinin Ukrayna’daki mevcut jeopolitik sıkıntılar sona erene kadar yaşanan oynaklıktan dolayı sorunlu kalacağını belirtti.

ABD vadeli hisseleri de Wall Street gün açılışında aşağı yönlü bir başlangıca işaret ederken Asya-Pasifik piyasaları günü negatif kapattı. Almanya’da DAX ise Rus gazına en bağımlı borsa olarak Pazartesi günü 2014’e benzer bir tepki vererek yüzde 3,4 geriledi.

“Daha önce yaşananlara bakarsak, örneğin Kırım ilhakı; bu olayın risk primini 20 baz puan artırdığını düşünüyoruz. Bu oranın hisse senedi piyasasına etkisi yaklaşık yüzde olmuştu ve muhtemelen bu olayın etkisi daha büyük olacak” diyen Oppenheimer, “Dolayısıyla şu anda gördüğümüz hareket belki 20-40 baz puanlık düzeltmeyi içerecek ki bu da hisse senedi piyasasında yüzde 5’in biraz üzerinde bir düşüşe karşılık gelebilir” değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Haberler