Goldman Sachs kadınlara yenildi, 215 milyon dolar ödemeyi kabul etti

Goldman Sachs kadınlara yenildi, 215 milyon dolar ödemeyi kabul etti

Goldman Sachs, Wall Street devini kadınlara sistematik olarak düşük ücret ödemekle suçlayan ve uzun süredir devam eden bir toplu davaya son vermek için 215 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

A+A-

Goldman Sachs ve davacıların avukatları tarafından yapılan ortak açıklamaya göre New York merkezli banka, yaklaşık 2.800 kadın çalışanı ve başkan yardımcısını temsil eden avukatlarla anlaşmaya vardı. Bloomberg News daha önce, yaklaşık üçte birinin avukatlık ücretleri için ayrılması beklenen uzlaşma hakkında haber yapmıştı.

Açıklamaya göre Goldman Sachs, üç yıl boyunca performans değerlendirme süreçlerinin yanı sıra terfi sürecine ilişkin ek bir analiz yapmak üzere bağımsız bir uzman görevlendirecek.

Önümüzdeki ay New York'ta yapılması planlanan duruşma, ABD'nin en büyük altı bankasından biri hariç hepsinin sadece erkekler tarafından yönetildiği finans sektöründeki eşitsizlikle ilgili tanıklık için nadir bir kamusal forum sağlayacaktı.

Bloomberg News'in geçen hafta bildirdiğine göre, iki taraf mahkemeden önce anlaşmak için yarışarak bir anlaşmaya varmak üzereydi.

Dava, kadınların uzun süredir haksız muameleden şikayet etmenin kariyerlerini raydan çıkarabileceğini söylediği bir sektörde yakından izleniyordu. Her ne kadar duruşma ücret ve terfi istatistiklerine odaklanacak olsa da ve bir yargıç erkekler kulübü atmosferi sorusunun sınıf muamelesi için uygun olmadığını söylese de, sadece rakamlardan oluşan bir torbadan daha fazlası olmaya hazırlanıyordu. Kısmen yöneticilerin ifadeleri sayesinde Goldman'ın iş yerinin dokusunun bir kısmının incelenmesi muhtemeldi.

Anlaşma, Smith Barney'nin on yıllar önce Boom-Boom Odası olarak bilinen ve firmayı taciz ve ayrımcılıkla suçlayan davayı sona erdirmek için ödediği 100 milyon dolardan fazla.

Goldman davası ilk olarak 1997 yılında işe giren ve dönüştürülebilir tahviller satan Massachusetts Institute of Technology mezunu Cristina Chen-Oster tarafından açıldı. Temmuz 2005'te ABD Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu'na ayrımcılık şikayetinde bulunmuş, ardından 2010 yılında dava açmıştı. Goldman, davadaki bazı kadınları daha gizli bir sistem olan tahkime göndermek için - bazı durumlarda başarılı bir şekilde - mücadele etti.

Ancak zorunlu tahkim anlaşmaları şirketlerin cephaneliğindeki tek araç değil. Gizlilik anlaşmaları ve uzlaşmalar, Wall Street'te ve ötesinde kötü davranış ve haksız muamele iddialarını gündemden uzak tutmak için uzun süredir kullanılıyor.

Goldman ve benzerleri, daha iyisini yapmaları gerektiğini kabul ederek yıllardır kadrolarını çeşitlendirme sözü verdi. Goldman'ın geçen yılki ortak sınıfı %29 kadın olmasına rağmen, Goldman'ın şimdiye kadarki en kapsayıcı terfi grubu olarak sayıldı.

İlgili Haberler