Goldman Sachs'tan petrol fiyatlarıyla ilgili çarpıcı öngörü

Goldman Sachs'tan petrol fiyatlarıyla ilgili çarpıcı öngörü

Goldman Sachs, OECD petrol stoklarının düşük kalması halinde 2023 sonu için Brent fiyatı beklentilerinin 2 dolara yükselebileceğini kaydetti.

A+A-

Goldman Sachs analistleri dün yayınladıkları araştırma notunda, OECD petrol stoklarının düşük kalmasının 2023 sonu için 86 dolar/varil Brent fiyatı görünümünü 2 dolar artırabileceğini bildirdi.

Araştırma notunda, "Petrolün daha iyi performans göstermesinin ana nedeni, petrol piyasasının büyük açıkları fiyatlamaya devam etmesidir" değerlendirmesinde bulundu.

Goldman, rafinerilerin kapasite kullanımlarının artmasının Haziran sonundan bu yana ABD ve Asya ham petrol stoklarını sırasıyla 21 milyon ve 11 milyon varil azalttığına işaret etti. 

Bu ay OECD dışı stoklarda Çin kaynaklı 50 milyon varillik düşüş ve Suudi Arabistan'ın su üzerindeki stoklardan 20 milyon varil çekmesiyle birlikte, küresel petrol stokları bugüne kadar 80 milyon varillik bir düşüş kaydetti.

Goldman'a göre, OPEC+ arzının daha uzun süre azalmasından kaynaklanan fiyatlara yönelik bir diğer yükseliş riski, Suudi Arabistan'ın mevcut üretim kesintisi kararlarına olan bağlılığını yinelemesi ve kesintileri uzatma, hatta derinleştirme konusundaki belirgin isteklilik ortayla koyması olacak. 

Goldman, Çin'den gelen talep haberlerinin karışık olduğunu ve makro verilerdeki zayıflığın petrol yoğun hizmet sektörü dışında yoğunlaştığını, uluslararası jet talebinin ise hala toparlanmakta da olduğunu belirtti.

İlgili Haberler