Google'ın yapay zekası Barack Obama'yı müslüman ilan etti

Google'ın yapay zekası Barack Obama'yı müslüman ilan etti

Teknoloji devi Google'ın geliştirdiği yapay zeka şaşılacak düzeyde hatalar yapıyor. Bunlardan biri de ABD'nin eski başkanlarından Barack Obama'yı müslüman olarak tanımlaması.

A+A-

Google, arama motoruna yapay zekayı dahil etmeye başladı ve AI Overview denilen bu özellik büyük hatalarla birlikte geldi.

AI Overview (Yapay Zekaya Genel Bakış), Google Arama'nın en üstünde arama sorularına verilen yanıtların hızlı bir özetini gösteriyor. Örneğin, bir kullanıcı deri botları temizlemenin en iyi yolunu ararsa, sonuçlar sayfası en üstte, web'in dört bir yanından sentezlediği bilgilerden derlenen çok adımlı bir temizleme işlemi içeren bir "Yapay Zekaya Genel Bakış" görüntüleyebilir.

Ancak sosyal medya kullanıcıları, yapay zeka aracının yanlış ve tartışmalı yanıtlar verdiğini gösteren çok çeşitli ekran görüntüleri paylaştı.

Google, Microsoft, OpenAI ve diğer şirketler, görünüşte her sektördeki şirketlerin rakipleri tarafından geride bırakılmamak için yapay zeka destekli sohbet robotları ve aracılar eklemek için acele etmesiyle, üretken yapay zeka yarışının dümeninde yer alıyor. Pazarın on yıl içinde 1 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor.

İşte kullanıcılar tarafından paylaşılan ekran görüntülerine göre AI Overview tarafından üretilen bazı hata örnekleri.

ABD'nin kaç Müslüman başkanı olduğu sorusuna AI Overview, "ABD'nin bir Müslüman başkanı oldu, Barack Hussein Obama" yanıtını verdi.

Bir kullanıcı "peynirin pizzaya yapışmaması" için arama yaptığında, özellik "sosa yaklaşık 1/8 fincan toksik olmayan yapıştırıcı" eklemeyi önerdi. Sosyal medya kullanıcıları, kaynağı gibi görünen 11 yıllık bir Reddit yorumu buldu.

Atıfta bulunma, özellikle tıp uzmanlarına veya bilim insanlarına yanlış bilgi atfetme konusunda AI Overview için de bir sorun olabilir.

Örneğin, "En iyi sağlık için güneşe ne kadar süre bakabilirim?" sorusu sorulduğunda, araç "WebMD'ye göre, bilim insanları güneşe 5-15 dakika veya daha koyu tenliyseniz 30 dakikaya kadar bakmanın genellikle güvenli olduğunu ve sağlık açısından en fazla faydayı sağladığını söylüyor." dedi.

Google Arama'nın antitröst yasasını ihlal edip etmediği sorulduğunda AI Overview, "Evet, ABD Adalet Bakanlığı ve 11 eyalet antitröst ihlalleri nedeniyle Google'a dava açıyor" dedi.

Google'ın yıllık Google I/O etkinliğinde AI Overview'ı tanıttığı gün, şirket ayrıca doğrudan arama içinde asistan benzeri planlama yetenekleri sunmayı planladığını söyledi. Şirket, kullanıcıların "Bir grup için hazırlaması kolay 3 günlük bir yemek planı oluşturun" gibi bir arama yapabileceklerini ve web üzerinden çok çeşitli tariflerle bir başlangıç noktası elde edeceklerini açıkladı.

Bir Google sözcüsü CNBC'ye yaptığı açıklamada, "Yapay Zeka Genel Bakış'ın büyük çoğunluğu, web'de daha derine inmek için bağlantılar içeren yüksek kaliteli bilgiler sağlıyor" dedi ve ekledi: "Gördüğümüz örneklerin çoğu nadir sorgulardı ve ayrıca üzerinde oynanmış veya yeniden üretemediğimiz örnekler de gördük."

Sözcü, AI Overview'ın piyasaya sürülmeden önce kapsamlı testlerden geçirildiğini ve şirketin "içerik politikalarımız kapsamında uygun olan yerlerde hızlı bir şekilde harekete geçtiğini" söyledi.

Haber, Google'ın Şubat ayında Gemini'nin görüntü oluşturma aracını yüksek profilli bir şekilde kullanıma sunmasının ve aynı ay benzer sorunların ardından duraklamasının ardından geldi.

Araç, kullanıcıların bir görüntü oluşturmak için istemleri girmelerine izin verdi, ancak kullanıcılar neredeyse anında, sosyal medyada geniş çapta dolaşan tarihsel yanlışlıkları ve şüpheli yanıtları keşfettiler.

Örneğin, sosyal medya platformu X'teki ekran görüntülerine göre, bir kullanıcı Gemini'den 1943 yılında bir Alman askerini göstermesini istediğinde, araç dönemin Alman askeri üniformalarını giyen ırksal çeşitliliğe sahip bir dizi asker gösterdi.

Ekran görüntülerine göre, "Ortaçağ İngiliz kralının tarihsel olarak doğru bir tasviri" istendiğinde model, aralarında bir kadın hükümdarın da bulunduğu, ırk açısından çeşitlilik gösteren başka bir dizi görüntü oluşturdu. Kullanıcılar, ABD'nin kurucu babaları, 18. yüzyıl Fransa kralı, 1800'lerde bir Alman çift ve daha fazlasının görüntülerini istediklerinde benzer sonuçlar bildirdiler. Kullanıcılar, Google'ın kendi kurucularıyla ilgili bir sorguya yanıt olarak modelin Asyalı erkeklerin bir görüntüsünü gösterdiğini bildirdi.

Google o sırada yaptığı açıklamada Gemini'nin görüntü oluşturma sorunlarını düzeltmek için çalıştığını söyledi ve aracın "hedefi kaçırdığını" kabul etti. Kısa bir süre sonra şirket, "insanların görüntü oluşturmasını derhal duraklatacağını" ve "yakında geliştirilmiş bir sürümü yeniden yayınlayacağını" duyurdu.

Şubat ayında, Google DeepMind CEO'su Demis Hassabis, Google'ın görüntü oluşturma yapay zeka aracını önümüzdeki "birkaç hafta" içinde yeniden başlatmayı planladığını söyledi, ancak henüz yeniden kullanıma sunulmadı.

Gemini'nin görüntü oluşturma çıktılarıyla ilgili sorunlar, yapay zeka endüstrisi içinde bir tartışmayı yeniden alevlendirdi; bazı gruplar Gemini'yi fazla sol eğilimli olarak nitelendirirken, diğerleri şirketin doğru yapay zeka etiği biçimlerine yeterince yatırım yapmadığını söyledi. Google, 2020 ve 2021 yıllarında, bu tür yapay zeka modellerinin belirli risklerini eleştiren bir araştırma makalesi yayınladıktan sonra yapay zeka etik grubunun eş başkanlarını görevden aldığı ve daha sonra grubun yapısını yeniden düzenlediği için ateş altında kaldı.

2023 yılında, Google'ın ana şirketi Alphabet'in CEO'su Sundar Pichai, ChatGPT'nin viral yayılımını takiben şirketin Bard'ı beceriksizce ve "aceleyle" kullanıma sunması nedeniyle bazı çalışanlar tarafından eleştirildi.

İlgili Haberler