Güney Kore Merkez Bankası'ndan finansal istikrar uyarısı

Güney Kore Merkez Bankası'ndan finansal istikrar uyarısı

G.Kore Merkez Bankası borçlar artarken finansal istikrar riski konusunda uyardı.

A+A-

Güney Kore Merkez Bankası Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkenin yüksek hane halkı borçlarının tırmanmaya başlaması nedeniyle fiyat risklerinin yanı sıra finansal istikrarın da yönetilmesi gerektiğini söyledi.

Kore Merkez Bankası (BOK) bir raporunda, "Para politikası açısından, para politikası gevşek olduğunda aşırı kaldıraç veya riskli varlık yatırımlarını önlemek için finansal istikrarı daha aktif bir şekilde dikkate almalıdır" dedi.

Merkez Bankası, "Fiyat istikrarının yanı sıra finansal istikrarı da daha fazla dikkate alan bir 'ihtiyatlı para politikası' uygulamasının tartışılmasına ihtiyaç var" dedi.

Geçen hafta açıklanan verilere göre Güney Kore'nin hane halkı borcu, mortgage kredilerine olan talebin artmasıyla Haziran ayında üçüncü ayın ve son 21 ayın en büyük artışını göstererek rekor seviyeye yükseldi.

Toplam hanehalkı borcu 2022'nin dördüncü çeyreğinde ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının %105,0'ına ulaşarak Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından derlenen 43 büyük ülke arasında İsviçre ve Avustralya'dan sonra üçüncü en yüksek seviyeye ulaştı.

Merkez Bankası raporda, düşük kredi-değer oranı ve yüksek gelirlilerin yüksek oranı göz önüne alındığında hanehalkı borcundan kaynaklanan finansal istikrar riskinin sınırlı olduğunu söyledi, ancak büyüme ve eşitsizlik üzerindeki olumsuz uzun vadeli etkilere işaret etti.

BOK, hanehalkının faiz oranı değişikliklerinin risklerini hafife almaması için politika yapıcıların iletişimlerinde daha temkinli olmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

BOK, Ocak ayındaki son faiz artışından bu yana para politikasını değiştirmedi ve Ağustos 2021'de başlayan sıkılaştırma kampanyasının yaygın olarak sona ermesi bekleniyor. Ancak, geçen Perşembe günü yapılan toplantıda, kurul üyelerinin çoğu daha fazla faiz artırımı için kapıyı açık tuttuğunu söyledi.

İlgili Haberler