Poker makinelerine sınırlama geldi hisseleri çok sert düştü

Poker makinelerine sınırlama geldi hisseleri çok sert düştü

Avustralya'nın en büyük pub sahibi Endeavour Group'un hisseleri, eyalet hükümetinin poker makinesi kullanıcılarına kimlik kontrolü ve kumar sınırlaması getirme yönündeki sürpriz kararının ardından Pazartesi günü rekor düşük seviyeye geriledi.

A+A-

Avustralya'nın en kalabalık ikinci eyaleti olan Victoria'da kara para aklamayı önlemek için poker makinesi kullanıcılarının kimlik kartı ibraz etmesinin zorunlu tutulacağı ve sorunlu kumar oynamayı kısıtlamak için önceden bir kayıp limiti belirleneceği duyuruldu. Eyalette ayrıca makinelerin yavaşlatılması ve çoğu mekanın gece boyunca kapatılması da söz konusu olacak.

Analistler, ülkenin en büyük poker makinesi lisansı sahibi olan Endeavour'un sonuçlarında poker makinesi kârının yer almaması nedeniyle bu etkinin boyutu konusunda ikiye bölündü. "Oteller" bölümü Aralık 2022 yarıyılında kârının yaklaşık %40'ını oluşturdu.

2021'de bakkal Woolworths'ten ayrılan Endeavour'un hisseleri, seans ortasında %10 düşüşle 5,66 A$'a geriledi ve yatay seyreden genel piyasadaki en büyük düşüşü kaydetti.

Bu değişiklik, başta Yeni Güney Galler (NSW) olmak üzere diğer eyaletler üzerindeki baskıyı da artırarak, poker makinelerinde kumarın daha fazla düzenlenmesi yönündeki toplum taleplerine kulak verilmesini gerektiriyor. NSW'de kısa süre önce seçilen İşçi Partisi hükümeti, Victoria tarzı bir kısıtlama çağrılarını reddetti.

Jefferies analistleri bu gelişmelerle ilgili "NSW eyalet seçimleri sonrasında düzenleyici riskin dağıldığını düşünmüştük. Bugünkü Victoria duyurusu önemli bir belirsizlik yarattı" notunu düştü.

Notta, "Kazanç etkisini ölçmek zordur, ancak oyunların yüksek marjı ve düşük değişken maliyeti, herhangi bir gelir azalmasının önemli operasyonel kaldıraçlara neden olacağı anlamına gelir" denildi.

Sidney merkezli Endeavour, "bu reformların etkisi hakkında spekülasyon yapmanın zor olduğunu" söyledi ancak benzer önlemleri deneyen diğer eyaletlerle zaten çalıştığını belirtti.

Avustralya, dünyadaki poker makinesi lisanslarının beşte birine ev sahipliği yaparak Las Vegas dışında en fazla lisansa sahip ülke konumunda.

Halk sağlığı uzmanları, bu durumun dünyanın en yüksek kumar sorunu oranına katkıda bulunduğunu ve ülkedeki 26 milyon kişiden bir milyondan fazlasının zararlı bir bahis alışkanlığı geliştirme riski altında olduğunu söylüyor.

(1$ = 1,4631 Avustralya doları)

İlgili Haberler