Güney Kore'den bankalara 4 milyar dolarlık finansman isteği

Güney Kore'den bankalara 4 milyar dolarlık finansman isteği

Güney Kore, bankalardan kredi birliğini desteklemek için 4 milyar dolar hazırlamalarını istedi.

A+A-

Konuya aşina iki bankacılık kaynağının Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, Güney Kore'nin finansal hizmetler düzenleyicisi, büyük ticari bankalardan müşteri çekilmelerinden etkilenen bir kredi kooperatifini desteklemek için yaklaşık 4 milyar dolarlık finansman hazırlamalarını istedi.

Finansal Hizmetler Komisyonu'ndan bir yetkili, miktarı ya da diğer ayrıntıları teyit edemeyeceklerini, ancak MG Community Credit Cooperatives'e (MGCCC) yardım etmek için bankalardan geri alım anlaşması olanakları yoluyla likidite hazırlama konusunda işbirliği istediklerini söyledi.

Konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen yetkili, "Koreli yetkililer MGCCC'nin likiditesini yakından takip ediyor" dedi.

Geçen hafta yerel basında gayrimenkul projelerine bağlı sorunlu kredilerin arttığına dair haberlerin yer almasının ardından mevduat sahipleri kooperatifin bir şubesinden para çekmek için sıraya girmişti. Seul'ün doğusundaki Namyangju kentinde bulunan şubenin yakında kapatılması bekleniyor.

Güney Kore'nin üst düzey mali yetkilileri Pazar günü yaptıkları açıklamada, MGCCC'nin sermaye oranı ve likiditesinin düzenleyici oranları çok aştığını ve yeterli nakit eşdeğeri varlığa sahip olduğunu söyleyerek, yaklaşık 1.300 şubesi olan kredi kooperatifinde likiditeyi sağlama sözü verdi.

Keskin bir şekilde yükselen faiz oranları ve soğuyan emlak piyasası, Asya'nın dördüncü büyük ekonomisi üzerindeki potansiyel etkiye ilişkin endişeleri artırdı.

Reuters'ın haberine göre konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, Güney Kore'nin beş büyük ticari bankasının kredi birliği ile geri alım anlaşmaları imzaladığını veya imzalama sürecinde olduğunu söyledi. Repo işlemleri, tahvil gibi teminatlar karşılığında nakit para toplanmasına olanak sağlıyor.

Kaynaklar, Woori Bank, Hana Bank, Shinhan Bank, KB Kookmin Bank ve NongHyup Bank'tan MGCCC'ye finansman sağlamalarının istendiğini, ancak kredi birliğine sağlanan gerçek miktarın mevduat çekilişlerine bağlı olacağını söyledi.

Kaynaklar, bankaların her birinden potansiyel destek olarak 1 trilyon won ya da toplamda 5 trilyon won (3,84 milyar dolar) finansman hazırlamalarının istendiğini de sözlerine ekledi.

MGCCC geçen hafta yaptığı bir açıklamada borç gecikme oranının yönetilebilir olduğunu ve mali sağlamlığını iyileştirmek için İçişleri Bakanlığı ile birlikte çalışacağını söyledi.

Kore Merkez Bankası, Maliye Bakanlığı ve Finansal Hizmetler Komisyonu yetkilileri tarafından Pazar günü yapılan açıklamada, MGCCC'deki para çekme işlemlerinin yavaşladığı ve geçen Perşembe gününden bu yana yeni mevduatların geldiği belirtildi.

Citi'nin geçen hafta yayınladığı bir yatırımcı notu, olaydan kaynaklanan riskleri azalttı ancak borçlu emlak sektörünün ekonomik büyüme üzerindeki olumsuz etkileri konusunda uyarıda bulundu.

Seul'deki Citi'de ekonomist olan Kim Jin-wook, "Olaydan sistematik riskler görmüyoruz" dedi ve herhangi bir olumsuz etkinin muhtemelen geçen yılın sonlarında bir tema parkı geliştiricisi tarafından kaçırılan tahvil ödemesinden çok daha az olacağını ekledi.

Güney Koreli finans yetkilileri, geçtiğimiz Kasım ayında tema parkı geliştiricisi Gangwon-Jungdo Development'ın tahvil ödemesini yapamaması kredi sıkışıklığı endişelerine yol açınca bir likidite programı oluşturmak üzere finans gruplarıyla koordinasyon sağladı.

(1$ = 1,302.7800 won)

İlgili Haberler