Halk Yatırım Koza Altın kantitatif analizinde dikkat çekici noktalar

Halk Yatırım Koza Altın kantitatif analizinde dikkat çekici noktalar

Halk Yatırım’ın kantitatif Koza Altın (KOZAL) analizine göre hisse, kısa vadede sınırlı bir yukarı yönlü hareket potansiyeline sahip.

A+A-

Halk Yatırım, Koza Altın’nın (KOZAL) kantitatif analiz raporunu 30 Eylül 2023’te yayınladı. Rapor şu şekilde;

Koza Altın, 2Ç23 mali sonuçlarında, %107 artışla 1.51 milyar TL net kâr açıkladı. Şirketin net satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %13 büyüme göstererek 1.44 milyar TL oldu. FAVÖK ise yıllık bazda %55 azalarak 300.57 milyon TL'ye geriledi. Şirketin döviz açık pozisyonu 228.31 milyon TL seviyesindeyken finansman gelirleri bulunmamaktadır. MACD, hareketli ortalamasının altında olması sebebiyle satış pozisyonunu koruyor. En son 2 gündür güç kazanıyor.

Net Satışları ve Kârı Arttı

Şirketin 2Ç23 gelir tablosunda net satışları %13 oranında artarak 1.44 milyar TL olarak gerçekleşti. Satışlardaki artış ile birlikte net kâr %107 artarak 1.51 milyar TL'ye yükseldi. Şirketin net nakdi 11.68 milyar TL olarak gerçekleşti.

Oran Analizleri Negatif

Şirketin 2Ç23 döneminde FAVÖK rakamları %55 azalarak 300.57 milyon TL seviyesine gerilerken, FAVÖK Marjı %20.89 seviyesine geriledi. Faaliyet giderleri %63 artış gösterirken, finansal giderler %141.82 artış kaydetmiştir. F/K değeri 18.01 ve PD/DD oranı ise 6.72 seviyesi ile sektörün üzerinde fiyatlanıyor. Hissenin mevcut dönemdeki Temettü Verimi Oranı %1.25 olmuştur.

Endekse Görece Pozitif Performans

BIST 100 Endeksi son bir yılda %165 değer kazanırken, KOZAL ise %237 değer kazandı. Son bir yılda en düşük 8.43 seviyesini gören hisse, en yüksek 33.92 seviyesini gördü.

5 ve 20 Gün Hareketli Ortalama

Son 2 gündür 5 günlük hareketli ortalama, 20 günlük hareketli ortalamasına doğru yükselerek güç kazanıyor. 5 günlük hareketli ortalama, 20 günlük hareketli ortalamanın altında seyrettiği için satış pozisyonunu koruyor.

Commodity Channel Index (CCI)

CCI, aşırı alım ya da satım bölgesinde değil. En son 6 gün önce -100 seviyesini yukarı yönde keserek olası bir alım sinyali verdi.

Momentum

Momentum, aşırı satım bölgesinde bulunuyor. En son 4 gün önce yeniden aşırı satım bölgesine girmesi düşüşün bir süre daha devam edebileceği şeklinde değerlendirilebilir.

Relative Strength Index (RSI)

RSI, aşırı alım ya da satım bölgesinde değil. En son 14 gün önce 70 seviyesini aşağı yönde keserek olası bir sat sinyali verdi.

MACD

MACD, hareketli ortalamasının altında olması sebebiyle satış pozisyonunu koruyor. En son 2 gündür güç kazanıyor.

Stokastik

Stokastik, aşırı alım ya da satım bölgelesinde değil. Hareketli ortalamasını aşağı yönde kesmiş olması, çok kesin olmasa da, kısa vadeli bir düşüş olasılığına işaret ediyor olabilir.

Dönemsel Getiri Analizi

Koza Altın günü %4.65 değişimle 28.78 seviyesinden tamamladı. Şirketin Eylül ayı performansına bakıldığında bir önceki aya göre %7.87 değer kazandığı görülmektedir. Bir önceki yılın Eylül ayında şirketin %15.41 değer kazandığı görülmektedir. Şirketin 3 yıllık Eylül ayı ortalaması %2.68 seviyesindeyken aybaşından bu yana getirisi %1.12 seviyesinde bulunuyor. 3 yıllık ortalamaya bakarak, şirketin performasında Eylül ayının sonuna kadar olumlu, önümüzdeki Ekim ayında da olumlu seyir görülebilir.

Dönemsel Yabancı Yatırımcı Analizi

Geçtiğimiz Ağustos ayında yabancı yatırımcılar -25.92 Milyon TL net satım gerçekleştirdi. İçinde bulunduğumuz Eylül ayının son 3 yıllık yabancı işlemleri ortalamasına bakıldığında -44.72 Milyon TL seviyesinde ve satım yönlü olduğu gözlemleniyor.Şirketin halka açık piyasa değerinin yabancı oranına bakıldığında, yabancı paylarındaki değişimin 3 yıllık ortalaması Ağustos ayı için %-3.32 düzeyinde olduğu görülmekte.Geçtiğimiz Ağustos ayında yabancı paylarının, halka açık piyasa değeri üzerindeki payı %-0.10 azalış gösterdi.

Dönemsel BIST Relatif Analizi

Şirket geçtiğimiz işlem gününü BIST 100 Endeksine göre %3.20 pozitif getiriyle tamamlamıştır. Son 3 yıllık Eylül ayı ortalamasına bakıldığında, şirketin BIST 100 endeksine göre %2.06 pozitif getiriye sahip olduğu görülmekte. Eylül ayında ay başına göre %-3.94 göreceli getiriye sahiptir

Sektörel Analiz

Koza Altın şirketinin F/K oranı 18.01 seviyesinde ve 15.82 olan Sektörel F/K oranının üzerindedir. Bununla birlikte PD/DD oranı 6.72 seviyesinde ve sektörün üstündedir. FD/FAVÖK oranı sektörün üzerinde olan şirketin FD/Satışlar oranı da sektörün üzerinde bulunmaktadır. Hissenin Favök Marjı ise sektör ortalamasının altındayken, geçen yılın aynı dönemine kıyasla düşüş gösteriyor.

İlgili Haberler