IMF'ten kredi programları için önemli değişiklik

IMF'ten kredi programları için önemli değişiklik

Uluslararası Para Fonu, yönetim kurulunun Cuma günü IMF'nin "olağanüstü yüksek belirsizlik" ile karşı karşıya olan ülkeler için yeni kredi programlarını onaylamasına olanak tanıyacak kural değişikliğine gittiğini duyurdu.

A+A-

Uluslararası Para Fonu, yönetim kurulunun Cuma günü IMF'nin "olağanüstü yüksek belirsizlik" ile karşı karşıya olan ülkeler için yeni kredi programlarını onaylamasına olanak tanıyacak kural değişikliğine gittiğini açkladı. Bu hamlenin yeni bir Ukrayna kredi programının önünü açması bekleniyor.

IMF'den yapılan açıklamada, IMF'nin finansman güvencesi politikasında yapılacak değişikliklerin "ülke yetkililerinin kontrolü ve ekonomi politikalarının erişimi dışında olan dışsal şoklar" yaşayan ülkeler için geçerli olacağı belirtildi.

Bir yıldan uzun bir süredir Rus işgaliyle mücadele eden Ukrayna, IMF'den yaklaşık 15 milyar dolarlık bir finansman paketi talep ediyor. Ancak Fon'un ülkelerin ekonomik krizleriyle başa çıkmak üzere tasarlanmış kuralları, büyük savaşlar ya da iklim değişikliğinin neden olduğu çok yıllı doğal afetler gibi büyük belirsizliklerle karşı karşıya olan ülkelere acil olmayan krediler verilmesine izin vermiyordu.

IMF, kural revizyonlarının, resmi iki taraflı kreditörlerin ve bağışçıların IMF'ye geri ödeme konusunda önceden güvence vermelerine ve borç alan ülkeye borç hafifletmesi sağlamalarına olanak tanıyarak bu tür kredilerin önündeki temel engelleri ortadan kaldıracağını söyledi.

IMF açıklamasında Ukrayna'dan özellikle bahsedilmedi ancak kural değişiklikleri Kiev'deki yetkililerle yeni finansman konusunda yürütülen müzakerelerle birlikte tasarlandı.

Fon Çarşamba günü yaptığı açıklamada, personelinin savaştan zarar gören ülke için yeni bir IMF borç verme programının temelini oluşturabilecek politikalar konusunda önceki hafta Ukrayna ile yapılan görüşmelerde "çok iyi ilerleme" kaydettiğini söyledi.

Görüşmelere yakın bir kaynak, IMF personeli ve Ukraynalı yetkililerin önümüzdeki Salı gününe kadar yeni bir finansman paketi üzerinde anlaşmaya varmalarının beklendiğini söyledi.

Kurul yaptığı açıklamada, olağanüstü yüksek belirsizlikle karşı karşıya olan ülkelere verilecek kredilerin "böyle bir programın muhtemel risk özellikleri göz önüne alındığında uygulanabilir ve güvenilir olup olmayacağı ve Fon kredileri için yasal ve politika gereklilikleriyle tutarlı olup olmayacağı konusunda dikkatli bir muhakeme gerektireceğini" söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler