İngiltere'de enflasyon hızı beklentilerin aksine geriledi

İngiltere'de enflasyon hızı beklentilerin aksine geriledi

İngitere'de tüketici fiyatlarında artış hızı beklenmedik bir şekilde geriledi ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) bugünkü toplantısı öncesi faiz oranlarındaki artış ile ilgili soru işaretlerine yol açtı.

A+A-

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, tüketici fiyatları Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 arttı. Piyasa beklentisi bir önceki ay yüzde 6,8 olan artış hızının yüzde 7,0'ye çıkacağı yönündeydi.

Ekonomistler, yakıt fiyatlarında ve alkollü içeceklere uygulanan vergideki artış nedeniyle enflasyonun yükseleceğini düşünüyorlardı.

Enflasyon oranındaki sürpriz düşüşün ardından, yatırımcıların BoE'nin gelecekteki faiz artırımına ilişkin bahislerini azaltmasıyla, sterlinin ABD doları ve euro karşısında keskin bir düşüş yaşadı.

ONS, düşüşün, genellikle istikrarsız olan otel fiyatları ve uçak biletlerindeki gerileme ile gıda fiyatlarındaki artışın geçen yılın aynı dönemine göre daha az olmasından kaynaklandığını belirtti.

BoE, geçen ay enflasyonun Ağustos ayında yüzde 7,1'e yükselmesini, ardından Ekim ayında keskin bir şekilde yüzde 5 civarına düşmesini beklediğini açıklamıştı; Ancak bu oran bile BoE'nin yüzde 2 hedefinin iki katından fazla olacak.

Piyasalar bugün BoE'nin faizi üst üste 15'inci kez artırarak yüzde 5,25'ten yüzde 5,50'ye çıkarmasını bekliyorlar.

Enlasyonda aylık bazda ise artış yüzde 0,1 ile sınırlı kaldı. Piyasa beklentisi bir önceki ay yüzde 0,3 artan fiyatların, Ağustos ayında yüzde 0,7 artacağı yönündeydi.

İlgili Haberler