İngiltere'de enflasyon yükseldikçe Merkez Bankası köşeye sıkışıyor

İngiltere'de enflasyon yükseldikçe Merkez Bankası köşeye sıkışıyor

İngiltere'de enflasyonun yükselmesi ve BoE'nin işini zorlaştırması bekleniyor.

A+A-

İngiltere enflasyonunda beklenen artış, BoE'nin faiz artırımlarına ne zaman ara vereceğine dair zaten zor olan kararını daha da zorlaştıracak.

Çarşamba günü açıklanacak olan enflasyon verileri için Bloomberg tarafından yapılan ankete katılan 30'dan fazla ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, enflasyon Temmuz ayındaki %6,8'den Ağustos'ta yüzde 7'ye yükselecek. Ekonomistlerin akaryakıt fiyatlarındaki dalgalanmalara bağladığı bu artış, Şubat ayından bu yana görülen ilk hızlanmayı işaret edecek.

Bloomberg'in anketine katılan 50'den fazla ekonomistin biri hariç hepsi, BoE'nin Perşembe günü faiz oranını 25 baz puan artırarak %5,5'e çıkaracağını düşünüyor ki bu görüş finansal piyasalar tarafından da büyük ölçüde destekleniyor.

Roubini Macro Associates Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Nouriel Roubini Pazartesi günü Bloomberg Television'a verdiği demeçte, "Sinyaller bize daha fazla artırım yapmak isteyip istemediklerinden emin olmadıklarını söylüyor. Eğer bu gerçekleşirse, enflasyon beklentilerinin çıpası atabilir. Gerçek bir stagflasyon yaşanabilir" dedi.

İlgili Haberler