İngiltere'ye AB üyesi olmayan iş arayanlardan büyük ilgi

İngiltere'ye AB üyesi olmayan iş arayanlardan büyük ilgi

İşe alım sitesi Indeed'in rakamlarına göre, Britanya'da geçtiğimiz yıl denizaşırı ülkelerden yapılan iş aramalarında artış yaşandı ve bu artış Brexit sonrası Avrupa Birliği vatandaşı olmayanlar için çalışma vizesi kurallarının gevşetilmesini yansıtıyor.

A+A-

Haziran ayında Indeed'in web sitesinde Britanya'daki işlerle ilgili yapılan aramaların %5,5'i ülke dışındaki potansiyel adaylardan geldi; bu oran bir önceki yıl %4,4 ve 2017-2019 yılları arasında ortalama %3,6 idi.

Indeed'in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika araştırma direktörü Pawel Adrjan, bu artışın AB dışından başvuranların yazılım geliştirme gibi daha yüksek vasıflı işlere olan ilgisinin arttığını ve Britanya'nın Ocak 2020'de AB'den ayrılmasından önce Avrupalı işçilerin doldurduğu daha düşük vasıflı pozisyonlara doğru bir kayma olduğunu gösterdiğini söyledi.

Adrjan, "Birleşik Krallık hükümetinin yeni göç politikası amaçlandığı gibi işliyor" dedi.

AB kökenli iş arayanlar Haziran ayında Indeed'in Birleşik Krallık'taki iş aramalarının %1,4'ünü oluştururken (Brexit öncesine göre biraz düşüş söz konusu), AB kökenli olmayanların ilgisi iki kattan fazla artarak aramaların %4,1'ine ulaştı. Hindistan, Nijerya, Güney Afrika ve Pakistan aramaların ana kaynaklarından bazılarıydı.

İngiltere Merkez Bankası, enflasyondaki son düşüşe rağmen ücret artışının 20 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaşması nedeniyle işgücü açığına odaklandı.

Birleşik Krallık hükümeti, Brexit'in ardından AB vatandaşlarının çoğunun çalışmak üzere İngiltere'ye sınırsız taşınma hakkını aşamalı olarak kaldırdı.

Bununla birlikte, vize kuralları, yılda en az 26.200 pound (33.431 $) - İngiltere'nin ortalama yıllık ücretinin biraz altında - ücret ödenen ve en azından bu tür bir iş için geçerli olan ücreti sunan roller için olduğu sürece, işverenlerin artık bir İngiliz veya AB çalışanını işe alamadıklarını göstermelerini gerektirmeyecek şekilde gevşetildi.

Daha düşük ücretli çalışanlar, çoğunlukla sağlık ve sosyal bakım alanlarında olmak üzere, akut işgücü açığı olan alanlarda vize alabilmektedir.

Ancak konaklama ve daha düşük ücretli imalat ve inşaat gibi sektörlerdeki işverenler artık denizaşırı ülkelerden işe alım yapmakta zorlanıyor.

Resmi tahminlere göre, 2022 yılında Britanya 606.000 net göçle rekor kırdı.

Adrjan, gelişmiş ülkelere yönelik göçün, sıkı işgücü piyasaları ve yaşlanan nüfusun etkisiyle son yıllarda yeniden yükselişe geçtiğini söyledi.

Her ay 330 milyon tekil ziyaretçiyi ağırlayan Indeed'e göre, Kanada ve Avustralya'da yabancı kökenli iş aramaları 2019'dan bu yana yaklaşık iki katına çıkarak bu ülkelerdeki toplam iş aramalarının sırasıyla %10,9 ve %17,2'sine ulaştı.

Buna karşılık, Indeed'e göre, ABD ve AB'yi hedefleyen denizaşırı iş avcılarının rakamları sırasıyla %3,4 ve %2,7'dir ve her ikisi de pandemi öncesine göre neredeyse hiç değişmedi.

İlgili Haberler