iPhone 16 için geri sayım başladı: İşte böyle görünecek

iPhone 16 için geri sayım başladı: İşte böyle görünecek

Apple, 2024 yılı Eylül ayında yeni iPhone modellerini görücüye çıkaracak. Peki iPhone 16 serisi tasarım olarak nasıl olacak? iPhone 15'ten çok daha farklı mı görünecek?

A+A-

Apple, iPhone 15'in piyasaya sürülmesiyle birlikte kavisli çerçeve ve buzlu cam arka yüz gibi tasarım değişikliklerini tanıttı. MacRumors tarafından edinilen bilgiler, Apple'ın yeni nesil iPhone 16'sının düğmelerde ve kamera düzeninde yapılacak değişikliklerle bu güncellemelerin üzerine inşa edileceğini gösteriyor.

Macrumors'un haberine göre Apple'ın şimdiye kadar düşündüğü varyantlara ve donanım konfigürasyonlarına bir bakış da dahil olmak üzere iPhone 16 için erken üretim öncesi tasarımlara ilişkin ayrıntılara sahibiz. Elimizdeki bilgiler tasarım sürecinin erken dönemlerine ait olmakla birlikte, iPhone 16'dan ya da Apple mühendislerinin dahili olarak adlandırdığı şekliyle DeLorean'dan neler bekleyebileceğimize dair bir fikir veriyor.

Apple'ın dahili tasarımlarına dayanarak, şirketin test için kullandığı renklere kadar iPhone 16'nın nasıl görünebileceğine dair maketler ekledik. Sarı renkli iPhone, bir Eylem Düğmesi, birleşik ses düğmesi ve iPhone X tarzı kamera çıkıntısı ile bilinen en eski düğme tasarımına sahip. Pembe iPhone'da bir Eylem Düğmesi ve ayrı mekanik ses düğmeleri bulunurken, gece yarısı iPhone'da daha büyük Eylem düğmesi ve yeni Capture düğmesi bulunuyor. Siyah renkli iPhone bu noktada beklediğimiz tasarım.

Apple, iPhone 16 tasarım sürecinin bir parçası olarak birden fazla donanım konfigürasyonunun prototipini hazırladı. Bunlar ilk bakışta benzer görünse de, aralarında bir dizi fark var.

iphone-001.jpg

En bariz ve görsel olarak belirgin değişiklik yeni dikey kamera düzenlemesi. Selefinden farklı olarak iPhone 16, dikey olarak hizalanmış arka kameralara sahip olacak ve bu da telefonun en yeni model olarak kolayca tanınmasını sağlayacak. Arka kameraların dikey hizalanması şimdiye kadar farklı geliştirme aşamalarında sabit kalırken, Apple iki farklı kamera çıkıntısı tasarımı düşünüyor:

iPhone 15'e göre flaşın konumu her iki tasarımda da aynı, bu da Apple'ın flaşın konumunu değiştirmeyi planlamadığını gösteriyor. Her iki tasarım da değerlendirilmiş olsa da, iki farklı lense sahip iPhone 12 benzeri kamera düzeni Apple'ın prototip ünitelerinde daha yaygın olarak kullanıldı.

iPhone 16'nın bilinen en eski prototipleri, iPhone 15 Pro ile birlikte piyasaya sürülmesi planlanan ve şu anda iptal edilmiş olan Bongo projesinin bir parçası olarak geliştirilen birleşik bir ses düğmesi içeriyordu. Birleşik düğme kullanıcılara dokunsal geri bildirim sağlayacaktı, ancak çözülemeyen teknik sorunların ardından bu yılın başlarında hurdaya çıkarıldı. Bongo projesinin iptal edilmesinin ardından Apple, iPhone 16 için mekanik düğmelere geri döndü.

Eylem düğmesi iPhone 15 Pro'dan taşınan bir başka özellik. Eylem düğmesini bu kadar erken görmemiz, Apple'ın geçen yıl sessize alma anahtarını aşamalı olarak kaldırmaya karar verdiğini ve Eylem düğmesini tüm iPhone 16 serisinde standartlaştırmayı planladığını gösteriyor. Eylem Düğmesinin boyutu farklı konfigürasyonlarda değişiklik gösterdi. Bazı tasarımlar ve prototipler, Eylem Düğmesini mekanik olandan kapasitif olana dönüştürmek amacıyla Project Atlas'ın bir parçası olarak oluşturulan önemli ölçüde daha büyük bir Eylem Düğmesine sahipken, bazıları iPhone 15 Pro'daki düğmenin aynısına sahip. İşaretler şu anda kapasitif bir Eylem Düğmesine işaret ediyor.

Apple ayrıca iPhone 16'nın sağ tarafında yeni bir düğme deniyor. MacRumors'un Eylül ayında ortaya çıkardığı gibi, iPhone 16'nın Project Nova kod adı altında dahili olarak geliştirilen yepyeni bir kapasitif Yakalama Düğmesi içermesi bekleniyor. Kaynaklarımızdan gelen bilgiler, bu düğmenin "dokunma-anahtarlama" işlevine ek olarak bir kuvvet sensörüne sahip olacağını gösteriyor, ancak ikincisinin ne anlama geldiği hala belirsiz. Yakalama Düğmesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde satılan iPhone modellerinde mmWave oyuğu ile aynı noktada yer alıyor. iPhone 16 ile birlikte mmWave anteni cihazın sol tarafına taşınmış oldu.

Yeni bir düğme alacakmışız gibi görünse de Apple, düğmenin geliştirilmesi sırasında donanım sorunları yaşanması halinde geri dönebileceği, Yakalama Düğmesi içermeyen alternatif bir donanım yapılandırması geliştirdi.

iPhone 16'nın ön yüzünde göze çarpan herhangi bir değişiklik bulunmuyor ve Dinamik Ada'yı kullanmaya devam ediyor. Temel model iPhone 16'nın selefinde kullanılana benzer bir ekrana sahip olması ve büyük farklılıklar içermemesi bekleniyor. iPhone 15'te olduğu gibi iPhone 16'da da cihazın alt kısmında bir USB-C bağlantı noktası bulunuyor.

Renkler söz konusu olduğunda, ilk prototipler üç renkte görüldü: sarı, pembe ve gece yarısı, belgeler başlangıçta iPhone 15 için geliştirilen diğer renk seçeneklerinin de bir noktada test için kullanıldığını gösteriyor.

Özetle, iPhone 16'nın kasasında kayda değer değişiklikler olmayacak olsa da, aşağıdaki önemli güncellemelere sahip olacak:

  • Muhtemelen iPhone 12'ye benzer dikey kamera düzenlemesi
  • Yeni kapasitif Yakalama Düğmesi
  • Kapasitif Eylem Düğmesi

Burada sunulan bilgiler iPhone 16'nın ilk tasarımlarını doğru bir şekilde tasvir etse de birden fazla donanım konfigürasyonunun varlığı Apple'ın tasarım planlarının henüz kesinleşmediğini gösteriyor. iPhone 16'nın piyasaya sürülmesine henüz çok var ve ek değişiklikler her zaman mümkün.

İlgili Haberler