iPhone milyarderi Tayvan yönetimi için adaylığını koydu

iPhone milyarderi Tayvan yönetimi için adaylığını koydu

iPhone üreticisi Foxconn'un kurucusu 72 yaşındaki milyarder Terry Gou, Tayvan'da başkanlık yarışına katılan son isim oldu.

A+A-

Foxconn'un kurucusu Gou ülkede karizmatik bir işadamı olarak biliniyor. Taipei'deki gözlemciler, iktidardaki Demokratik İlerleme Partisi'ne (DPP) karşı tek aday olsaydı, Gou'nun iyi bir şansı olacağını söylüyor. Ama durum pek de öyle değil.

Bunun yerine, adaylığı Ocak 2024'te yapılacak başkanlık seçimlerinde muhalefet oylarını üçe bölecek.

Kazananın her şeyi aldığı bir başkanlık sisteminde, halihazırda görevdeki partiyi yerinden etmek için yarışan iki muhalefet adayı varken, üçüncü bir adayın eklenmesi muhtemelen işi kolaylaştırmayacak.

Kendi kendini yöneten ada, Pekin'den gelen tehditlerin arttığı ve bölgenin giderek askerileştiği bir ortamda yeni başkanını seçecek. Pasifik'teki bir başka karizmatik işadamı gibi Gou da önce kendisini Tayvan'ın ana merkez sağ partisi olan eski milliyetçi KMT'nin (Kuomintang) adayı yapmaya çalıştı. Amerika Birleşik Devletleri'nin aksine, başarısız oldu.

Gou'nun sahibi olduğu Hon Hai/Foxconn Grubu, 767 bin çalışanı ve yıllık 200 milyar doları aşan cirosuyla dünyanın en büyük elektronik imalat hizmetleri sağlayıcısı olarak biliniyor. Şirket, Çin'deki fabrikalarında, Apple'ın iPhone ve iPad, Amazon'un Kindle, Sony'nin PlayStation ve Microsoft'un Xbox gibi orijinal tasarım cihazlarının taşeron imalatını yapıyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler