İsrail'in hastane saldırısı küresel piyasaları da ateşe attı

İsrail'in hastane saldırısı küresel piyasaları da ateşe attı

İsrail'in hastane saldırısı sonrası en az 500 kişinin hayatını kaybetmesinin yankıları sürüyor. Haftanın ilk iki işlem gününde diplomasi umutlarıyla daha iyimser olan piyasa aktörleri saldırının ardından karamsar hale geldi.

A+A-

Çin’de açıklanan güçlü büyüme verilerine rağmen, Orta Doğu’daki gelişmeler piyasalar üzerinde daha baskın bir etki yaratmaya devam ediyor.

Asya’da Borsaların büyük bölümü ekside. Çin'de beklentileri aşan büyüme verilerinin ardından yuan hem offshore hem de onshore piyasalarda değer kazandı. Japonya Merkez Bankası, ülkenin 10 yıllık getirisinin son on yılın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından daha önce açıklanmamış tahvil alımları gerçekleştirdi.

Salı günü düşüşle kapanan Wall Street endeksleri vadeli işlemlerde kayıpları sürdürüyor. Petrol fiyatları yükselişe geçti. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 2 yükselişle 91,71 dolardan, ABD ham petrolünün varili de yüzde 2,2 yükselişle 88,63 dolarda. Bakır da Çin verisinin ardından değer kazandı. Bloomberg Dolar Endeksi Salı günü kaydettiği yüzde 0,10’luk yükselişin ardından yatay.

Gazze'de hastane saldırısında yüzlerce sivil hayatını kaybetti

Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi’nde meydana gelen patlamada yüzlerce Filistinli hayatını kaybetti.

Gazzeli yetkililer İsrail’in hava saldırısı sonucunda en az 500 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. İsrail ordusu ise hastanenin Gazze merkezli İslami Cihad örgütünün düzenlediği başarısız füze saldırısı sonucu vurulduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı, saldırıdan kimin sorumlu olduğu konusunda henüz bilgi sahibi olmadığını söyledi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da İsrail uçaklarının hastaneye saldırmadığını söyledi ve İslami Cihad’ı suçladı.

Bölgede çok sayıda şehirde İsrail karşıtı protesto gösterileri düzenlendi. Saldırının ardından Ürdün, ABD Başkanı Joe Biden ile Mısır ve Filistin liderlerinin Amman’da yapacağı toplantının iptal edildiğini duyurdu. İsrail ziyaretini gerçekleştirecek olan Biden, patlama nedeniyle “öfke duyduğunu ve derinden üzüldüğünü” belirterek, “ulusal güvenlik ekibinden tam olarak ne olduğu hakkında bilgi toplamaya devam etmesini” istediğini sözlerine ekledi.

Filistin lideri Mahmud Abbas, hastane saldırısının ardından üç günlük yas ilan etti ve saldırı olmasaydı Biden ve diğer liderlerle ile görüşeceği Ürdün’den ayrılarak Batı Şeria’ya döndü.

Washington’daki Orta Doğu Enstitüsü’nün kıdemli üyesi Randa Slim, konuya ilişkin değerlendirmesinde, bölgede herkesin çok gergin olduğunu belirterek, “Biden İsrail’e gelip İsrail’in kendisini savunma hakkına sahip olduğu mantrasını tekrarlarsa işler çok zor olacak” yorumunu yaptı.

İlgili Haberler