Japonya maliye bakanı yenin aşırı zayıflamasına karşı uyardı

Japonya maliye bakanı yenin aşırı zayıflamasına karşı uyardı

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, para birimi yenin dolar karşısında yedi ayın en düşük seviyesine inmesinin ardından Cuma günü yaptığı açıklamada, Japonya'nın yenin aşırı zayıflaması durumunda uygun adımları atacağını söyledi.

A+A-

Japon yeni dolar karşısında zayıflamayı sürdürürken hükümetten yene müdahale sinyali geldi. Suzuki, para biriminin dolar karşısında 145 seviyesini aşarak zayıflaması nedeniyle yatırımcıların yeni çok fazla satmaması konusunda uyarıda bulunarak spekülatörleri Japon yetkililerin olası müdahalesine karşı temkinli olmaya çağırdı.

Yen geçtiğimiz Eylül ayında 145 seviyesini aştığında, yetkililer 24 yıl sonra ilk kez para birimini desteklemek için piyasalara müdahale etti.

Suzuki gazetecilere yaptığı açıklamada, "Para birimlerinin temelleri yansıtacak şekilde istikrarlı hareket etmesi önemli" dedi ve ekledi:

"Son dönemde döviz piyasasında keskin ve tek taraflı hareketler görülüyor. Hükümet döviz piyasasındaki hareketleri büyük bir aciliyet duygusuyla izliyor. Hareketlerin aşırı hale gelmesi durumunda uygun şekilde karşılık vereceğiz."

Zayıf bir yen, örneğin ihracat veya ithalat sektörlerine bağlı olarak ekonomi üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkilere sahip.

Ancak Suzuki, hükümet politikasının artan fiyatların etkisini azaltmaya yönelik adımlara odaklandığı mevcut durum göz önüne alındığında bunun olumlu olmadığını da sözlerine ekledi.

Genel olarak, yenin zayıflaması kaynak fakiri Japonya için gıda ve enerji ithalat maliyetlerini artırırken bu da geçim sıkıntısı çeken tüketicilere darbe vuruyor.

Suzuki 'derin endişe' duyduğunu söylemekten ya da 'kararlı adımlar' atma niyetini beyan etmekten kaçındı; bu ifadeler, yetkililerin döviz piyasasına son müdahalesinin başlangıcında kullandığı ifadelerdi.

Cuma günü, Japon para birimi erken Asya ticaretinde dolar başına 145,07 ile yedi ayı aşkın bir sürenin en düşük seviyesini gördü, ancak sabah geç saatlerde 144,80'e sabitlendi.

Yen bu yıl şu ana kadar dolar karşısında %9'dan fazla değer kaybetti.

Japon yetkililer, döviz hareketlerinin hızının müdahale için belirleyici faktör olduğunu, belirli seviyelerin değil.

Bu haber toplam 917 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler