Japonya Merkez Bankası'ndan para politikasını gözden geçirme kararı

Japonya Merkez Bankası'ndan para politikasını gözden geçirme kararı

Japonya Merkez Bankası (BoJ) beklentiler doğrultusunda para politikasında değişikliğe gitmezken, para politikasını gözden geçirme kararı verdi.

A+A-

Japonya Merkez Bankası (BoJ) cuma günü parasal politikasını değiştirmedi ancak gelecekteki politika yoluna ilişkin rehberliğini yeniledi ve para politikasını "geniş perspektifli" bir gözden geçirme kararı aldı.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, gözden geçirme için 1-1,5 yıllık bir sürecin harcanacağı vurgulandı.

BOJ, Cuma günü sona eren iki günlük toplantısında, beklendiği gibi kısa vadeli faiz oranı hedefini yüzde 0,1'de ve 10 yıllık tahvil getirisi için de yüzde 0 civarındaki hedefini değiştirmedi.

Ancak ileriye dönük rehberliğini, Kovid-19 salgınından kaynaklanan risklere karşı korunma ve faiz oranlarını "mevcut veya daha düşük seviyelerde" tutma ihtiyacına ilişkin referansı kaldırarak değiştirdi.

Büyüme beklentileri yükseltildi

Japonya Merkez Bankası (BoJ), büyüme beklentilerini yükseltirken, yakından takip ettiği çekirdek enflasyon için beklentilerini aşağı yönlü revize etti.

BoJ'dan yapılan açıklamaya göre, 2023 mali yılı için çekirdek tüketici fiyatları beklentisi yüzde 1,6'dan yüzde 1,4'e, 2024 mali yılı için yüzde 1,8'den yüzde 1,2'ye çekildi. Banka, 2025 mali yılı için beklentisini ise yüzde 1,0 olarak açıkladı.

İlgili Haberler