Japonya'nın büyük umutlar bağladığı Ay projesi çöktü

Japonya'nın büyük umutlar bağladığı Ay projesi çöktü

Japon uzay teknolojileri girişim şirketi ispace, Ay'a ilk özel inişi gerçekleştirme girişiminin, Hakuto-R Mission 1 (M1) iniş aracıyla teması kaybetmesinin ardından başarısız olduğunu ve büyük olasılıkla Ay yüzeyine düştüğü sonucuna vardığını açıkladı.

A+A-

Japonya'nın ticari uzay aracını Ay'a gönderme projesi başarısızlıkla sonuçlandı. ispace'in Kurucu ve İcra Kurulu Başkanı Takeshi Hakamada şirketin canlı yayınında yaptığı açıklamada, "İletişimi kaybettik, bu nedenle Ay yüzeyine inişi tamamlayamadığımızı varsaymak zorundayız" dedi. Bu, SpaceX'in Starship roketinin fırlatma rampasından yükseldikten dakikalar sonra patlamasının sonrasında bir hafta içinde özel uzay gelişimi için ikinci gerileme oldu.

Özel bir firma henüz Ay'a iniş yapmayı başaramadı. Sadece Amerika Birleşik Devletleri, eski Sovyetler Birliği ve Çin Ay'a yumuşak iniş yapan uzay araçlarına sahipken, son yıllarda Hindistan ve özel bir İsrail şirketi tarafından yapılan girişimler başarısızlıkla sonuçlandı.

Ay'a keşif araçları gibi faydalı yükler gönderen ve ilgili verileri satan ispace'in hisseleri Çarşamba sabahı işlem görmedi ancak günlük limitine kadar düşeceği belirtildi. Hisse senedi Tokyo Borsasına sadece iki hafta önce giriş yaptı ve o zamandan bu yana değerini iki katına çıkardı.

Japonya'nın en üst düzey hükümet sözcüsü Hirokazu Matsuno, görev tamamlanmamış olsa da, ülkenin çabalarının yerli bir uzay endüstrisinin gelişimi için önemli olması nedeniyle ispace'in "denemeye devam etmesini" istediğini söyledi.

2020'lerin sonuna kadar Japon astronotları Ay'a göndermeyi hedefleyen Japonya, son zamanlarda bazı aksilikler yaşadı. Ulusal uzay ajansı geçtiğimiz ay, ikinci kademe motorunun ateşlenememesi üzerine yeni orta-asansör H3 roketini uzaya ulaştıktan sonra imha etmek zorunda kaldı. Katı yakıtlı Epsilon roketi de Ekim ayında fırlatıldıktan sonra başarısız oldu.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler