Japonya'da reel ücretlerde 8 yılın en sert düşüşü

Japonya'da reel ücretlerde 8 yılın en sert düşüşü

Japonya'da reel ücretler, Kasım ayında 8 yılın en hızlı düşüşünü kaydetti.

A+A-

Japonya'da reel ücretleri Kasım ayında sekiz yıldan fazla bir süredir en yüksek oran ile bir önceki yıla göre %3,8 düşerek, enflasyonun işçi maaşlarını düşürmesi ve politika yapıcıların daha yüksek ücretlerin yol açtığı daha hızlı ekonomik büyüme elde etme umutlarına darbe indirdi.
Resmi verilere göre, COVID kaynaklı durgunluktan yavaş toparlanmayı yansıtan resmi verilere göre, nominal yıllık ücret artışı Kasım ayında önemli ölçüde yavaşladı.

Reel ücretlerdeki artış - enflasyona göre ayarlanmış nominal ücret artışı - tüketicinin satın alma gücünün önemli bir göstergesi.
Veriler, Başbakan Fumio Kishida hükümetinin artan enflasyonu geride bırakan, harcamaları teşvik eden ve ekonomiyi canlandıran daha hızlı ücret artışları arayışındaki zorluğunun altını çizdi. Amaç, Mart ayı ortasında sonuçlanacak olan yıllık "shunto" işçi-yönetim görüşmelerinin odak noktası.
Rekor karlarla Japon firmaları, Eylül ayına kadar 500 trilyon yen (3.7 trilyon dolar) değerinde olan dahili nakit ve diğer rezervleri biriktirdi. Şirketlerin, bir önceki yılki %2,07'ye göre yaklaşık %2,7'lik ücret artışları sunması bekleniyor.


İlgili Haberler