Japonya'nın çekirdek enflasyonu gevşedi parasal genişleme sürecek

Japonya'nın çekirdek enflasyonu gevşedi parasal genişleme sürecek

Japonya'da çekirdek tüketici fiyatları Temmuz ayında yavaşlayarak, enflasyonun inatla merkez bankasının hedefinin üzerinde kalmasına rağmen Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) parasal genişlemeyi sonlandırmak için acele etmeyeceği beklentilerini destekledi.

A+A-

Petrol ürünlerini içeren ancak değişken taze gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) %3,1'lik artış, bir önceki ayki %3,3'lük artışın ardından medyan piyasa tahminiyle eşleşti. Enflasyon 16 aydır BOJ'un %2'lik hedefinin üzerinde seyrediyor.

Taze gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen ve BOJ tarafından trend enflasyonu için daha iyi bir gösterge olarak yakından izlenen çekirdek enflasyon endeksi Temmuz ayında yıllık bazda %4,3 artarak bir önceki aya göre hızlandı.

Merkez Bankası, ücret baskılarının henüz ultra gevşek parasal duruşta yeni bir ayarlama gerektirecek kadar artmadığını savunuyor.

Yine de analistler, hizmet kaynaklı enflasyondaki hızlanmanın BOJ'un körüklemek istediği talep yönlü enflasyonun oluşmakta olabileceğine dair olumlu bir işaret olduğunu söylüyor.

Norinchukin Araştırma Enstitüsü baş ekonomisti Takeshi Minami, "Veriler, gıda ve konaklama gibi hizmet sektörlerinde fiyat baskılarının arttığını teyit ederken, enerji dahil ithalat enflasyonu sakinleşiyor" dedi.

Capital Economics'te ekonomist olan Gabriel Ng, kilit sorunun hizmet enflasyonunun bayrağı alıp alamayacağı olduğunu söyledi.

Ng, "Birim işgücü maliyetleri zar zor artarken ve reel gelirler keskin bir şekilde düşerken tüketici harcamaları duraklamaya başlarken, bunun olacağından şüpheliyiz" dedi.

"Bu doğrultuda, Japonya Merkez Bankası'nın öngörülebilir gelecekte kısa vadeli politika faizini değiştirmemesini bekliyoruz."

Hammadde fiyatlarındaki artış nedeniyle gıda maliyetleri genel enflasyona en büyük katkıyı yapan unsurlar arasında yer almıştır.

Veriler, BOJ'un geçen ayın sonlarında yakından izlenen ve merkez bankasının 10 yıllık tahvil getiri tavanının daha esnek hareket etmesine izin vermek için para politikasını değiştirdiği politika toplantısının ardından geldi.

Reuters'ın 16 analist arasında yaptığı ankete göre, önümüzdeki Cuma günü açıklanacak verilerin Tokyo bölgesi çekirdek tüketici fiyatlarının Ağustos ayında yıllık bazda %2,9 artarak bir önceki ayki %3'lük artıştan yavaşladığını göstermesi bekleniyor.

BOJ Başkanı Kazuo Ueda, maliyet kaynaklı enflasyon, güçlü iç talep ve daha yüksek ücret artışından kaynaklanan bir enflasyona dönüşene kadar politikayı aşırı gevşek tutma ihtiyacını vurguladı.

BOJ'un getiri eğrisi kontrolü kapsamında merkez bankası kısa vadeli faiz oranlarını -%0,1'e yönlendiriyor ve enflasyonu %2 hedefine ulaştırma çabalarının bir parçası olarak 10 yıllık tahvil getirisini %0 civarında tutmak için büyük miktarlarda devlet tahvili satın alıyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler