Japonya'nın nüfusu azalıyor yabancıların oranı hızla yükseliyor

Japonya'nın nüfusu azalıyor yabancıların oranı hızla yükseliyor

Çarşamba günü hükümet verilerine göre, Japon vatandaşlarının nüfusu şimdiye kadarki en hızlı şekilde azalırken, yabancı sakinlerin sayısı yaklaşık 3 milyon kişi ile rekor seviyeye yükseldi.

A+A-

Veriler, azalan nüfusu telafi etmek için yabancı uyrukluların Japon toplumunda daha da büyük bir rol oynadığının altını çiziyor.

Japonya'nın İçişleri ve İletişim Bakanlığı tarafından açıklanan ve 1 Ocak 2023 itibariyle ikamet kaydı bulunan kişi sayısını gösteren verilere göre, Japon vatandaşlarının nüfusu 14. yılında da yaklaşık 800.000 kişi azalarak 2022 yılında 122,42 milyona geriledi.

Veriler ilk defa 47 vilayetin tamamında Japon sakinlerin sayısının düştüğünü gösterdi. Japonya'daki toplam nüfus yaklaşık 511.000 azalarak 125,41 milyon kişiye düştü.

Japonya'nın nüfusu 2008 yılında zirveye ulaştı ve geçen yıl rekor seviyeye gören düşük doğum oranı nedeniyle o tarihten bu yana azaldı.

Verilere göre, Japonya'da adresi olan yabancı uyrukluların sayısı 1 Ocak itibariyle 2,99 milyon kişi olup, bir yıl öncesine göre %10,7 artış gösterdi. Yıllık artış, içişleri bakanlığının on yıl önce Japon olmayan kategorisini izlemeye başlamasından bu yana görülen en büyük artış oldu.

Tokyo, nüfusun %4,2'si ya da 581.112 kişi ile en fazla yabancı sakine ev sahipliği yapan il oldu. Ülkenin başkenti, geçen yıl Japon olmayan nüfusta en büyük artışın yaşandığı vilayet oldu.

Başbakan Fumio Kishida, ülkenin düşen doğum oranını tersine çevirmeyi en önemli öncelik haline getirdi ve hükümeti, yüksek borç seviyelerine rağmen, çocuk bakımı ve ebeveynleri destekleyecek diğer önlemler için yılda 3,5 trilyon yen (24,84 milyar dolar) harcama yapmayı planlıyor.

($1 = 140.9200 yen)

Etiketler : , ,
İlgili Haberler