JPMorgan: TL tahvillerde faiz beklentimizin altında

JPMorgan: TL tahvillerde faiz beklentimizin altında

JPMorgan stratejistleri 10 yıllık uzun vade lira cinsi tahvillerin getirisi için adil değeri yüzde 35,7 civarında görüyor ve bu seviyeye ulaşana kadar tahvillerden uzak duracaklarını belirtiyor.

A+A-

Türkiye'nin en uzun vadeli TL tahvilleri halihazırda rekor düzeyde yüksek getiri sunuyor ve JPMorgan, alım yapmayı düşünmeden önce daha da yükselmelerini bekleyeceğini söylüyor.

Bloomberg'in haberine göre Jonny Goulden'in de aralarında bulunduğu JPMorgan stratejistleri Cuma günü yayınladıkları bir raporda, "Tahvil getirileri yükselmeye devam ediyor, ancak yükselişe geçmek için daha fazla ayarlama yapılması gerektiğini düşünüyoruz," dedi. Stratejistler, 10 yıllık lira tahvillerinin adil değerini %35,7 civarında gördüklerini ve bu seviyeye ulaşana kadar "kenarda kalacaklarını" söylediler.

Türkiye'nin 10 yıllık lira tahvil endeksi Cuma günü %29'un üzerinde işlem görerek 10 yıllık tahvillerin piyasaya sürüldüğü 2010 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Merkez Bankası'nın Perşembe günü gösterge faiz oranını 500 baz puan artırması ve ardından tahvil piyasasındaki düzenlemeleri hafifletmek için daha fazla normalleşme adımı açıklamasından bu yana getiriler keskin bir şekilde yükseldi.

Bu düzenlemeler devlet tahvillerinin getirilerini yıllarca yapay olarak baskıladı ve yatırımcıların şişirilmiş fiyatlarla tahvil almayı reddederek piyasadan çıkmasıyla lira tahvil piyasasını fiilen öldürdü. Bankalar daha ucuz ticari krediler sunmaya ve müşterilerini döviz tutmaktan caydırmaya zorlandıkça piyasa oranları da çarpıklıklarla karşı karşıya kaldı.

Ankara'daki politika yapıcılar, yabancı yatırımcıları ülkenin varlıklarına yeniden yatırım yapmaya ikna etme çabasının bir parçası olarak bu limitleri kademeli olarak gevşetmeye başladı. Merkez Bankası Cuma günü, bankaları belirli limitlerin üzerinde faiz oranlarıyla kredi vermeleri ya da ticari kredilerde hedeflerin altında kalmaları halinde ceza olarak devlet tahvili almaya zorlayan kuralları kaldırdı.

Rapora göre JPMorgan, "Risk/kazancın doğrudan lira uzun pozisyonlarına doğru kayması" nedeniyle lira üzerindeki aşırı ağırlık çağrısını sürdürdüğünü söyledi ve "Yetkililerin dolar/TL'nin daha fazla yükselmesinin enflasyonu körüklemesine izin vermemek için teşvikleri var. Aynı zamanda önceki analizlerimiz liranın ucuz ve rekabetçi olduğunu, bu nedenle ek devalüasyona gerek olmadığını gösteriyor." ifadeleri kullanıldı.

Citi stratejistleri ayrı bir notta, hükümetin tahvil piyasasına müdahalesinin azaltılmasının etkisinin altını çizdi ve "Sabit faizli tahviller için ikincil piyasalara doğrudan TCMB'nin müdahalesi sona erdi, bu da özellikle arka uçta getiriler üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturuyor" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler