Kazakistan'da zam isyanı: Ülkenin interneti koptu

Kazakistan'da zam isyanı: Ülkenin interneti koptu

Kazakistan'da akaryakıt fiyatlarına yapılan zamların ardından başlayan ve ülke çapına yayılan protestolar ikinci gününde devam ederken, ülkede internet erişimi kesildi.

A+A-

BBC Türkçe'nin haberine göre Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, hükümeti görevden aldı ve ülkenin en büyük kenti Almatı ile petrol zengini Mangistau bölgesinde 2 hafta olağanüstü hal ilan etti.

Ancak OHAL'e karşın Almatı'da göstericiler belediye binasını bastı.

Yerel haber sitesi Zakon'un haberine göre ülkenin en büyük kenti ve eski başkent Almatı'da sopalar ve demir çubuklar taşıyan kalabalık bir grup, belediye başkanının ofisine girdi.

Sosyal medyadaki bazı videolarda, belediye binası önünde toplanan kalabalığa gaz ve ses bombası atıldığı görüldü.

Salı gününden bu yana ise ülke çapında internet erişimi sekteye uğradı. İnternet izleme grubu NetBlocks, ülkenin "ulusal çapta bir internet kesintisinin ortasında" olduğunu bildirdi.

Almatı'da devam eden gösterilerde şehrin emniyet müdürü Kanat Taimerdenov, "radikal grupların 500 sivile saldırdığını ve yüzlerce işyerinin yağmalandığını" aktardı.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev son gelişmeler sonrası yaptığı açıklamada, göstericilere müsamaha gösterilmeyeceğini söyledi.

Televizyondan halka hitap eden Tokayev, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanlığı'nı da eski lider Nursultan Nazarbayev'den devralacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tokayev hükümeti görevden aldı

Cumhurbaşkanı Tokayev hükümeti görevden aldıktan sonra Başbakan Yardımcısı Alihan Smailov'u geçici başbakan olarak atadığını açıklamıştı.

Tokayev ayrıca polis ve eylemciler arasında çıkan çatışmalar üzerine, Almatı ve Mangistau'da 23:00-07:00 saatleri arası sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.

Tokayev daha önce Facebook hesabından yayımladığı videoda sukûnet çağrısı yapmış ve "İçerden ve dışarıdan provokasyonlara gelmeyin. Hükümet binalarına saldırı çağrıların uymayın. Bu ceza alacağınız bir suçtur. Hükümet devrilmeyecek ama bu çatışmaya da ihtiyacımız yok" demişti.

Polis, yakıt fiyatlarındaki artışını protesto edenlere karşı Almatı'da dün gece geç saatlerde göz yaşartıcı gaz kullanmış 200'den fazla kişinin de gözaltına alındığı açıklanmıştı.

Eylemciler polisin müdahalesi öncesi, "İhtiyarlar dışarı" ve "Hükümet istifa" şeklinde sloganlar atmıştı.

Telegram, Signal ve WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamaları kullanılamazken, eylem haberlerinin yer altığı iki internet sitesi kapatıldı.

İlgili Haberler