Kızıldeniz kaynıyor, petrol fiyatları üzerinde baskı artıyor

Kızıldeniz kaynıyor, petrol fiyatları üzerinde baskı artıyor

Yatırımcılar Orta Doğu'daki gerilimi ve ABD'deki faiz indirimini izlerken petrol fiyatları sınırlı değişti, yatay seyretti.

A+A-

Yatırımcıların Orta Doğu'daki jeopolitik gerginliklere ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yakında faiz oranlarını düşürmeye başlayarak küresel ekonomik büyümeyi ve yakıt talebini artıracağı iyimserliğine odaklanmasıyla petrol fiyatları Salı günü yatay seyretti.

Brent ham petrolü 26 sent veya %0,3 düşüşle varil başına 79,13 dolara gerilerken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü 3 sent artışla varil başına 73,59 dolar oldu.

Bazı piyasalar Boxing Day resmi tatili nedeniyle hala kapalı olduğundan ticaret zayıf seyrediyor.

Her iki gösterge de geçen hafta Husilerin gemilere yönelik saldırılarının küresel nakliye ve ticareti sekteye uğratması ve İsrail-Gazze çatışması sürerken Orta Doğu'daki gerilimi artırmasının ardından yaklaşık %3'lük bir artış kaydetti.

Danimarkalı Maersk Pazar günü yaptığı açıklamada, bölgedeki ticaretin güvenliğini sağlamak için tasarlanan ABD liderliğindeki bir askeri operasyonun konuşlandırılmasını gerekçe göstererek Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki nakliye operasyonlarını yeniden başlatmaya hazırlandığını söyledi.

Denizcilik firmaları, dünya ticaretinin yaklaşık %12'sini gerçekleştiren Süveyş Kanalı'na bağlanan Kızıldeniz'den gemi geçişlerini askıya almış ve gemilerin yeniden yönlendirilmesi için ek ücretler uygulamıştı.

Öte yandan İran, Pazartesi günü ABD'nin İran'dan fırlatılan bir insansız hava aracının Hint Okyanusu'nda bir kimyasal tankeri vurduğu iddiasını yalanladı.

Pentagon hafta sonunda yaptığı açıklamada Liberya bandıralı, Japonya'ya ait ve Hollanda tarafından işletilen Chem Pluto gemisinin Hindistan kıyılarının 200 deniz mili (370 km) açığında vurulduğunu söyledi.

Petrol fiyatları, Cuma günü açıklanan ABD verilerinin bazı temel ölçütlere göre enflasyonun şu anda merkez bankasının %2 hedefinde veya altında olduğunu göstermesinin ardından Fed'in gelecek yıl faiz oranlarını düşüreceği beklentileriyle de yükseldi.

Düşük faiz oranları tüketicilerin borçlanma maliyetlerini düşürerek ekonomik büyümeyi ve petrol talebini artırabilir.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler