Kızıldeniz'deki saldırılar dünyanın internetini koparabilir

Kızıldeniz'deki saldırılar dünyanın internetini koparabilir

Kızıldeniz'de bir süredir devam eden Husi saldırıları lojistik sektörünün ardından bu kez su altında bulunan internet kablolarını tehdit ediyor.

A+A-

Kızıldeniz'de yaşanan çatışmalar, sadece lojistik sektörünü değil, internet bağlantılarını da tehdit ediyor. Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre, Avrupa ile Doğu Asya arasındaki internet trafiğinin çoğu, Kızıldeniz'in güney ucundaki dar boğaza uzanan deniz altı kablolarından geçiyor. Bu dar nokta, yoğun gemi trafiği nedeniyle telekomünikasyon altyapısı için uzun süredir risk oluşturuyor ve bu da kazara çapanın bir kabloya çarparak düşmesi olasılığını artırıyor. 

İran destekli Husiler, bir süredir dünyanın en işlek nakliye yollarından biri olan Kızıldeniz'deki gemilere saldırılar düzenleniyor. Bu da bölgedeki internet trafiğini daha da tehlikeli hale getiriyor.

Bu konuda en son uyarı işareti, 24 Şubat'ta, bölgeden geçen üç denizaltı internet kablosunun bazı pazarlarda aniden hizmet dışı kalmasıyla geldi. Ağ araştırma firması Kentik'in internet analizi direktörü Doug Madory, kesintilerin herhangi bir ülkenin bağlantısını tamamen durdurmaya yetmediğini, ancak Hindistan, Pakistan ve Doğu Afrika'nın bazı bölgelerinde web hizmetlerinin anında kötüleştiğini söyledi.

Kabloları riskten uzak tutmak istiyoruz

Kesintilere neyin sebep olduğu henüz belli olmadı. Bazı telekom uzmanları, 18 Şubat'ta Husi saldırısına maruz kaldıktan sonra mürettebatı tarafından terk edilen Rubymar kargo gemisine dikkat çekti. Arızalı gemi, demir attıktan sonra bile bir haftadan fazla bir süredir bölgede sürükleniyordu.

Yemen'in Sana'daki Husi destekli telekomünikasyon bakanlığı, denizaltı kablo arızalarının sorumluluğunu reddeden bir bildiri yayınladı ve hükümetin "Tüm denizaltı telekom kablolarını olası risklerden uzak tutmaya istekli olduğunu" yineledi. 

Hasar gören hatlardan birinin sahibi olan Mauritius merkezli kablo şirketi Seacom, hattın onarılmasının "makul miktarda lojistik koordinasyon" gerektireceğini söyledi. Pazarlama müdürü Claudia Ferro, onarımların ikinci çeyreğin başlarında başlaması gerektiğini, ancak izinlerden, bölgesel huzursuzluklardan ve hava koşullarından kaynaklanan zorlukların bu zaman çizelgesini kaydırabileceğini söyledi.

Ferro, "Ekibimiz çapa hasarından etkilenmiş olabileceğini düşünüyor ancak bu henüz doğrulanmadı" dedi.

Kablolu gemilerin yavaş hızı, söz konusu suların yakınına yeni hatlar çekmeyi tehlikeli ve pahalı bir iş haline getiriyor. Konuyu bilen kaynaklara göre, Yemen yakınındaki bazı kablolu yayın gemilerini sigorta ettirmenin maliyeti bu yılın başlarında günde 150 bin dolara kadar çıktı.

10 yıldır süren savaş işleri karmaşık hale getiriyor

Yemen'in neredeyse on yıl süren iç savaşı işleri daha da karmaşık hale getiriyor. Husi isyancıları Kızıldeniz boyunca ülkenin batı kısmının çoğunu kontrol ederken, ülkenin uluslararası alanda tanınan hükümeti doğuyu elinde tutuyor. Konuyu bilen diğer kişiler, bölgede kablo inşa eden şirketlerin, her iki otoriteye de düşmanlık yaratmamak için çatışmanın her iki tarafındaki düzenleyicilerden lisans istediğini söylüyor.

İş yapmanın artan maliyeti, teknoloji devlerinin interneti genişletme çabalarını da tehdit ediyor. Google destekli Blue Raman sistemi ve Facebook'un 2Africa kablosu bölgeden geçiyor ve yapım aşamasında. Telekom şirketi destekli iki projenin daha Kızıldeniz boyunca hat inşa etmesi planlanıyor.

Ağ araştırma şirketi TeleGeography'ye göre, internetin kıtalararası veri trafiğinin çoğu deniz yoluyla taşınıyor. Denizaltı kablolarının yapımı karadaki rotalara göre daha basit ve daha ucuz olabilir; Ancak su altına gitmek kendi risklerini de beraberinde getiriyor. Kablo operatörleri yılda yaklaşık 150 servis hatasının çoğunlukla kaza sonucu oluşan hasarlardan kaynaklandığını belirtiyor.

İlgili Haberler