Kızıldeniz'deki saldırılar enflasyonu körüklüyor mu?

Kızıldeniz'deki saldırılar enflasyonu körüklüyor mu?

Kızıldeniz'de Husilerin gerçekleştirdiği saldırılar dünya ticaretine zarar verse de, Moody's'den yapılan açıklamaya göre bölgede yaşananların enflasyon üzerinde hissedilir bir etkisi bulunmuyor.

A+A-

Moody’s Investors Service analistleri, Kızıldeniz’de ticari gemilere yapılan saldırıların yüklerin yerine ulaşımını geciktirdiğini ve nakliyat maliyetlerini artırdığını ancak talebin gevşek olması ve gemi bolluğunun bu olayların enflasyona etkisini hafiflettiğini bildirdi.
Mobilya ve giyecekten gıda ve yakıta kadar her şeyi taşıyan gemiler yakındaki kısa Süveyş kanalı güzergahı yerine Afrika’nın etrafından dolaşan uzun ve daha pahalı güzergaha yöneliyor.

Kredi derecelendirme ve risk analizi şirketinin nakliyat sektörü analisti Daniel Harlid, gemilerin güzergahlarının değiştirilmesinin enflasyon üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olmayacağını çünkü bunların talep tarafından yönlendirilmediğini söyledi.
Gemilerin Afrika’nın etrafından dolaştırılması yüzde 6 ila 10 fazla gemi gerektiriyor çünkü seyahat süresinin uzaması gemilerin çıkış noktalarına dönmesini yavaşlatıyor ve bazı güzergahlarda nakliyat ücretlerini yüzde 100’den fazla artırıyor.
Bu artışlar en dip seviyelerden geldi ve nakliyat uzmanları bunların normalleşmesini bekliyor. Çünkü yeni gemileri gelen gemi sahipleri, Kasım ayında Husi saldırıları başlamadan mevcut gemileri yüklemekte zorlanıyorlardı.


İlgili Haberler