Küresel çip kıtlığı derinleşiyor, kötü haberler art arda geliyor

Küresel çip kıtlığı derinleşiyor, kötü haberler art arda geliyor

Küresel çip kıtlığı dünya ekonomisini vurmaya hazırlanıyor. Birçok sektörü derinden etkileyen küresel çip kıtlığında durum daha da kötüleşmeye devam ediyor. Çip kıtlığında teslimatları için bekleme süreleri anormal derecede arttı.

A+A-

Wall Street Journal'e göre yarı iletken sıkıntısı sanılandan daha uzun sürebilir. Çip kıtlığının 2022'de sona ereceğine dair tahminleri "iyimser" olarak nitelendiren gazete, yaşanan sıkıntıların en az 2023 yılına kadar süreceğini söylüyor.

Çip teslimatları için bekleme süreleri son aylarda artış gösterdi. Princeps Electronics yöneticisi Ian Walker yeni sipariş vermeye çalışan birçok çip müşterisinin, teslimat süresinin 2024'e kadar ertelenebileceğine dair bildirimler aldığını belirtiyor.

Çip kıtlığı 2023 yılına kadar sürecek

Donanımhaber'in haberine göre Intel CEO'su Pat Gelsinger geçen hafta düzenlenen bir konferansta şirketin çip tedarikindeki gecikmeler nedeniyle önemli miktarda nakit kaybettiğini söyledi. Deneyimli yönetici ayrıca kıtlığın 2023 yılına kadar sürebileceğini de öngördü.

General Motors ve Ford Motor Company gibi otomotiv devleri çip kıtlığının otomobil arzına ciddi şekilde zarar verdiğini söylüyor. Sadece teknoloji firmaları ve otomobil üreticileri değil tıbbi ekipman ve elektronik sigara üreticileri de çip tedarik sorunlarından muzdarip.

Çip teslimat süreleri 9 ila 12 hafta arasında

Yarı iletken kıtlığından önce siparişlerin teslimat süreleri 9 ila 12 hafta arasında değişiyordu. Susquehanna Financial Group'a göre, 2021 yazının sonunda 19 haftaya yükseldi, ancak burada da kalmadı. Ekim ayında bu süre 22 haftaya fırladı. Hatta en kıt bileşenler için 38 haftaya kadar bile çıkabiliyor.

Üreticilerin endişelenmesi durumu daha da kötü hale getiriyor. Kıtlık nedeniyle birçok şirket daha büyük siparişler vermeye başladı ve bu da talepte ek bir artışa yol açtı. Sonuç olarak bazı şirketler ileride kullanmak üzere çip stoklarken, diğer müşteriler teslimatlar için daha da uzun süre beklemek zorunda kalıyor.

Anormal çip talepleri kıtlık öncesi seviyelerine dönecek

Intel, Samsung ve TSMC gibi şirketler çip üretimine yönelik yatırımlarını artırmak için iddialı planlarını açıkladılar ancak bu, milyarlarca dolarlık enjeksiyon gerektirecek ve fabrikaların faaliyete geçmesi yıllar alacak. WSJ, o zamana kadar yarı iletken kıtlığının çoktan sona ermiş olabileceğini ve şu anki anormal talebin kıtlık öncesi seviyelere düşeceğini söylüyor.