Küresel piyasalar ABD bilanço sezonuna odaklandı

Küresel piyasalar ABD bilanço sezonuna odaklandı

ABD’de JPMorgan, BofA, Citigroup ve Wells Fargo’nun dahil olduğu büyük bankalar bilanço açıklayacak.

A+A-

ABD’de açıklanan ve beklentiden hızlı artan tüketici enflasyonu verisinin ardından Wall Street endeksleri günü yatay şekilde tamamlarken, küresel Borsalar bu sabah karışık seyrediyor.

ABD endeksleri TSİ 07:58 itibarıyla vadeli işlemlerde düşüşte.

Asya’da ise Japonya hisseleri zayıf yen etkisiyle olumlu ayrışmaya devam ediyor. Japon Nikkei 225 yüzde 1’in üzerinde artarken, Tüketici Fiyat Endeksi’nin aralık ayında yıllık -yüzde 0,3 ile 10 yıldan uzun bir sürenin en uzun düşüş serisine imza attığı Çin’de borsa hafif ekside. Bu arada Bloomberg anketine göre, Çin Merkez Bankası’nın orta vadeli borç verme olanağı olarak adlandırılan bir yıllık gösterge faiz oranını 10 baz puan düşürerek yüzde 2,4’e indirmesi bekleniyor. Bu, geçen ağustos ayındaki sürpriz 15 baz puanlık indirimden bu yana faiz oranında yapılan ilk indirim olacak.

ABD ve İngiltere’nin Husi’lere saldırmasının ardından bir ara yüzde 2,5 yükselen Brent petrol fiyatı, daha sonra kazançlarının bir kısmını geri verdi. Bloomberg Dolar Endeksi hafif ekside.

ABD’de büyük bankaların bilançoları izlenecek

JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp., Citigroup Inc. ve Wells Fargo & Co. 2023 yılının son çeyreğine ilişkin bilançolarını bugün açıklayacak.

Bilançolar, yüzde 23 artışla 2021’den bu yana en iyi çeyreklik performanslarını geride bırakan ABD banka hisseleri için de kritik öneme sahip olacak. 2023 yılının büyük bir bölümünde baskı altında kalan banka hisseleri, ekim ayı sonundan itibaren Fed’in, faiz artırım döngüsünü ABD ekonomisini durgunluğa sokmadan sonlandıracağı beklentileri ile yükselişe geçmişti. Ancak bundan sonra odak noktası politika gevşemesinin zamanlaması olacak ve yatırımcılar bunun kredi portföylerinin sağlığından mevduat faizlerinin görünümüne kadar bankalar için ne anlama geldiğini yorumlamaya çalışacak.

Goldman Sachs Group Inc. analistlerinden Richard Ramsden, “Bankalar elbette eskisi kadar ucuz değil, ancak aynı zamanda insanların bankaların değerlemelerinin abartıldığına inandığını da düşünmüyorum” dedi. Salı günü de Goldman Sachs ve Morgan Stanley finansalları izlenecek. Büyük bankaların, artan fonlama maliyetleri nedeniyle genel olarak dördüncü çeyrekte zayıf sonuçlar açıklamaları bekleniyor.

Bu arada Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester mart ayının faiz indirimlerine başlamak için muhtemelen çok erken bir tarih olacağını öngördü. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de açıklanan son enflasyon verisinin ardından %2 hedefine ilerlendiği görmek için daha fazla delile ihtiyaç duyduğunu belirtti.

İlgili Haberler