Küresel piyasalar ABD enflasyon verilerini bekliyor

Küresel piyasalar ABD enflasyon verilerini bekliyor

Küresel piyasalarda gözler bu hafta ABD'de açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi. Yurt içi veri gündeminde ise ödemeler dengesi, bütçe dengesi, konut satışları ve TCMB piyasa katılımcıları anketi takip edilecek.

A+A-

Küresel piyasalarda, geçen hafta Fed yetkililerinin enflasyonla mücadelenin henüz bitmediğine ilişkin vurguları öne çıktı. Bu mücadelenin faiz artırımına gerek kalmadan olabileceğine dair mesajların da gelmesiyle pay piyasaları alış ağırlıklı seyretti.

Dünya genelinde enflasyonla mücadelede gerektiği kadar adım atılıp atılmadığı sorgulanmaya devam ederken, varlık fiyatlarında oynaklık güçlü kalmayı sürdürüyor. Merkez bankalarının enflasyonla ilgili endişelerinin hala devam etmesi piyasalarda belirsizliklerin güçlü kalmasına neden oluyor.

Dünya ekonomileri enflasyon mücadelesinde önemli yol kat etmiş olsa da zafer ilan etmek için daha alınacak mesafe bulunduğuna yönelik açıklamalar piyasalarda belirsizlikleri güçlendiriyor.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarındaki ton da öngörülenden daha "şahin" oldu.

Powell, yaptığı açıklamalarda, enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürecek kadar kısıtlayıcı bir para politikası duruşuna ulaşıldığından emin olmadıklarını belirterek, gerekmesi halinde para politikasını daha da sıkılaştırmakta tereddüt etmeyeceklerini söyledi.

Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye düşürülmesi sürecinde daha kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğunu aktaran Powell, üçüncü çeyrekte ekonomik büyümenin güçlü olduğunu ancak gelecek çeyreklerde yavaşlamasını beklediklerini kaydetti.

Powell, daha güçlü büyümenin iş gücü piyasasında dengenin yeniden sağlanmasına ve enflasyonun düşürülmesine yönelik ilerlemeye zarar verebileceği ve bunun da para politikası tepkisi gerektirebileceği riskine karşı dikkatli olduklarını aktardı.

Öte yandan ABD Hazinesi tarafından gerçekleştirilen tahvil ihracında talebin beklentilerin altında kalmasıyla ABD'nin 30 yıllık tahvil faizi, yaklaşık 7 baz puan yükselerek yüzde 4,76'ya çıktı. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi de yaklaşık 9 baz puan yükselerek yüzde 4,60'a çıktı.

Emtia fiyatlarında ise oynaklık devam ederken, Brent petrolün varil fiyatı, haftayı yüzde 4,2 düşüşle 81,4 dolardan tamamladı. Altının ons fiyatı ise yüzde 2,8 düşüşle haftayı 1.938 dolardan tamamladı.

Kripto para birimi Bitcoin, 37 bin 972 dolarla son 18 ayın zirvesini test etti.

Analistler, Fed'in para politikasının seyrine ilişkin daha fazla ipucu için gelecek hafta açıklanacak enflasyon verilerinin yatırımcıların odağında olduğunu belirtti.

13 Kasım ile başlayan haftada salı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), çarşamba perakende satışlar, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), New York Fed sanayi endeksi, perşembe haftalık işsizlik maaşı başvuruları, Philadelphia Fed imalat endeksi, sanayi üretimi, kapasite kullanımı, cuma konut başlangıçları ve inşaat izinleri takip edilecek.

Euro Bölgesi’nde öne çıkan veriler

Gelecek hafta pazartesi Almanya'da cari denge, salı Almanya'da ZEW ekonomik güven endeksi, Avro Bölgesinde büyüme, çarşamba İngiltere'de TÜFE, perşembe Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın konuşması, cuma Avro Bölgesinde TÜFE takip edilecek.

Gelecek hafta Asya’da pazartesi Japonya'da ÜFE, çarşamba Japonya'da büyüme, sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı, Çin'de sanayi üretimi, perakende satışlar, perşembe Japonya'da dış ticaret dengesi takip edilecek.

Yurt içinde gözler ödemeler dengesinde olacak

Gelecek hafta yurt içi veri gündeminde pazartesi ödemeler dengesi, çarşamba bütçe dengesi, perşembe konut satışları, konut fiyat endeksi, cuma TCMB piyasa katılımcıları anketi takip edilecek.

İlgili Haberler