Küresel piyasalar ABD verilerine odaklandı

Küresel piyasalar ABD verilerine odaklandı

Küresel piyasalar ABD’de açıklanacak kişisel tüketim harcamaları (PCE) verilerini bekliyor. Veriler öncesi borsalar düşerken, dolar G-10 para birimleri karşısında değerleniyor.

A+A-

Küresel piyasalar ABD’de açıklanacak ve Fed’in faiz politikası açısından belirleyici olması beklenen verileri izleyecek.

ABD Ocak ayı kişisel gelir ve harcamalar, kişisel tüketim harcamaları (PCE) deflatörü, çekirdek PCE deflatörü verileri Türkiye saatiyle 16:30’da açıklanacak.

Veriler öncesinde Asya endeksleri düşerken, ABD vadeli endeksleri de ekside. Asya’da Perşembe günü kapalı olan Japon Nikkei 225 yüzde 1 yükselişle pozitif ayrışırken, Çin CSI 300 ile Hong Kong Hang Seng yüzde 1 oranında düşüşler yaşıyor.

Bloomberg Dolar Endeksi dünkü yatay görünümünü korusa da hafif pozitif bölgede. Dolar, G-10 para birimlerinin tamamı karşısında hafif de olsa artıda.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi aralıksız üç günlük düşüşle yüzde 3,86’ya inerken, 2 yıllıkların getirisi yüzde 4,69’da bu sabah hafif ekside. Dolar/yen BOJ’un yeni başkan adayı Ueda’nın açıklamalarının ardından bir ara yüzde 0,5’e ulaşan bir düşüşün ardından toparlandı. 

JPMorgan Chase & Co. CEO’su Jamie Dimon, ABD ekonomisi önünde aşılması gereken engeller olduğunu ancak yumuşak inişin hala mümkün olduğunu söyledi.

Perşembe akşamı CNBC’ye konuşan Dimon, “ABD ekonomisi şu anda oldukça iyi gidiyor - tüketicilerin çok parası var, harcıyorlar, işler canlı. Ama önümüzde bazı korkutucu şeyler var” ifadelerini kullandı. Dimon, Fed’in niceliksel sıkılaştırmasından Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına, petrol ve gaz piyasasından göçe çok sayıda başlığa atıfta bulunarak, ekonominin yönüne ilişkin belirsizliğin normalden daha yüksek olduğunu belirtti.

Fed’in faiz artışlarını bir noktada sonlandırmak zorunda kalacaklarını ifade eden Dimon, geçen ay Fed’in faizleri yüzde 5 ve yüzde 6’ya yükseltme ihtimalinin yüzde 50-50 olduğunu söylemişti.

İlgili Haberler