Küresel piyasalar Çin'den gelen teşvikleri takip ediyor

Küresel piyasalar Çin'den gelen teşvikleri takip ediyor

Küresel piyasalar Çin'den gelen teşvikleri takip ediyor. Gündemdeki bir diğer konu da Fed'in acil borç verme programıyla ilgili hamlesi oldu.

A+A-

Asya borsalarında Çin’de beklenen teşvik adımlarının etkileri hissediliyor. Çin, bankalar için zorunlu karşılık oranını iki hafta içinde düşürüleceğini söyledi ve daha fazla destek önleminin alınacağının sinyalini verdi. Çin Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre piyasaya 139 milyar dolar uzun vadeli likidite sağlamak için zorunlu karşılık oranı 5 Şubat’ta yüzde 0,5 puan düşürülecek.

Haberin etkisiyle Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 yükselişte. Japon Nikkei 225 ise yatay seyrediyor. ABD vadeli endeksleri de fazla değişim göstermiyor.

Dolar, tüm önemli G-10 para birimleri karşısında güçlendi ve ABD tahvil getirileri, zayıf bir ihalenin ardından 30 yıllık tahvil getirilerinin dün bu yılın zirvesine çıkmasının ardından yatay seyretti.

Fed acil borç verme programının faizini yükseltti

ABD Merkez Bankası Fed geçen yıl devreye alınan acil borç verme programı altında bankalara sağlanan kredilerin faizini yükseltme kararı aldı.

Karar, cazip maliyetleri değerlendirmek isteyen bankaların son haftalarda talebi artırmalarının ardından alındı. Üst düzey yetkililer bu ayın başlarında, Fed’in finansal sistemdeki stresi azaltmak amacıyla bölgesel bankacılık krizi sırasında açıklanan Banka Vadeli Fonlama Programı’nın (BTFP) son tarihi olan 11 Mart’tan sonra uzatılmayacağının sinyalini vermişti. Fed ise dün akşam yayımladığı açıklama ile, hemen geçerli olacak şekilde, borçlanma faiz oranının kredinin verildiği gün geçerli olan rezerv bakiyelerindeki borçlanma faizinden “düşük olmayacağını” duyurdu.

Genellikle Fed’in gösterge federal fonlama oranı hedefiyle paralel hareket eden rezerv bakiyelerindeki bu oran şu anda yüzde 5,4 düzeyinde. Piyasa faizlerine bağlı acil borç verme programının faizi ise yüzde 4,88 seviyesinde. Piyasa faizleri son dönemde Fed faiz indirimlerine ilişkin beklentilerle düşüş kaydetmişti. The Economist geçen hafta programı “bankalar için bedava para makinesi” olarak nitelendirmişti.

İlgili Haberler