Küresel piyasalarda gözler Fed yetkililerinde

Küresel piyasalarda gözler Fed yetkililerinde

Gelecek hafta gözler yoğun veri gündemiyle birlikte ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin hafta boyunca yapacakları sözle yönlendirmelere çevrildi.

A+A-

ABD'de yüzde 6,2 ile 31 yılın en yükseğine çıkan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), enflasyonun Fed yetkililerince bir süredir ifade edildiği gibi "geçici" olmayabileceği endişesi varlık fiyatlarında oynaklığı artırdı.

Enflasyonun yükseliş eğilimini sürdürmesi halinde Fed'in destekleyici para politikasını beklenenden önce uygulamadan kaldırabileceği endişesi New York borsasında satış baskısına neden oldu.

Artan enflasyon sonrası ABD'nin tahvillerinde reel faiz getirileri tarihi düşük seviyelere gerilerken, tahvil piyasalarında satış baskısı güçlendi.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi bu gelişmelerle yaklaşık 12 baz puan yükselerek haftayı yüzde 1,5770'ten kapattı.

Altının ons fiyatı da ABD'nin reel tahvil faizlerinin tarihi düşük seviyelere inmesiyle 14 Haziran haftasından bu yana en yüksek seviye olan 1.868 doları görmesinin ardından, haftayı yüzde 2,3 artışla 1.860 dolardan tamamladı.

Brent petrolün varil fiyatı ise düşüş eğilimini üst üste üçüncü haftaya taşıyarak yüzde 0,4 azalışla 81,6 dolara geriledi.