Lübnan'a bir darbe daha, gril listeye alınıyor

Lübnan'a bir darbe daha, gril listeye alınıyor

Ekonomik kriz ile boğuşan ve IMF ile anlaşma yapamayan Lübnan şimdi de gril listeye alınma riski ile karşı karşıya

A+A-

Lübnan mali suçları izleme kurumu tarafından gri listeye alınmaya hazırlanıyor. Konu hakkında bilgi sahibi üç kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre Lübnan, kara para aklama ve terörizmin finansmanını önlemeye yönelik yetersiz uygulamalar nedeniyle özel inceleme altındaki ülkelerden oluşan bir "gri listeye" alınabilir.

2019'dan bu yana mali krizde olan ve Uluslararası Para Fonu ile anlaşma sağlamakta zorlanan bir ülke için listeye alınmasının önemli bir darbe olacağı belirtiliyor.

Lübnan'da ulusal para birimi %98'inden fazlasını kaybederek nüfusun çoğunu yoksulluğa sürükledi ve yetkililer  aylardır giderek nakde dayalı hale gelen ekonominin artan yasadışı para akışını gizleyebileceğine dair endişelerini dile getiriyorlar.

Mali suçları izlemekle görevli Mali Eylem Görev Gücü'nün Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölümü Lübnan ekonomisine ilişkin bir ön değerlendirme yaptı ve kaynaklar bu değerlendirmenin bu hafta Bahreyn'de üye ülkelerle paylaşılacağını söyledi.

Ön raporun bir kopyasını gören  bir kaynak, bu değerlendirmenin toplam puanının Lübnan'ı "gri listeye alınma eşiğinin bir puan üzerine" koyduğunu söyledi.

Reuters tarafından görülen bir taslağa göre Lübnan, kara para aklamayı önleme tedbirleri, şirketlerin intifa hakkı sahipliğine ilişkin şeffaflık ve varlıkların dondurulması ve müsaderesinde karşılıklı hukuki yardım da dahil olmak üzere çeşitli kategorilerde yalnızca kısmen uyumlu olarak değerlendirildi.

İlgili Haberler