"Makarna, kömür değil para veriyoruz!"

"Makarna, kömür değil para veriyoruz!"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Sosyal yardımların yüzde 90'ını nakdi olarak yapıyoruz. Makarna, kömür dağıtmıyoruz" dedi.

A+A-

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Sosyal yardımların yüzde 90'ını nakdi olarak yapıyoruz. Makarna, kömür dağıtmıyoruz" dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Genel Kurulunda, bakanlıklarının 2019 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Selçuk, 2016'da 36 milyar lira olan Türkiye'nin sosyal yardım harcamalarının 2018'de 43,4 milyar liraya çıkarak yüzde 21'lik artış gösterdiğini belirtti.

Türkiye'nin Sürdürebilir Kalkınma Hedefleri Atlası'nda yoksulluk oranlarını dünyada en fazla azaltan ülkelerden biri olduğunu söyleyen Selçuk, "Bizim sosyal yardım anlayışımızı artırmamızın sebebi yoksulluğun artması değil, bizim daha fazla yardımlara eriştirmemiz sonucu oluyor" diye konuştu.

'KÖMÜRLERİ BELEDİYELERE FATURA ETMİYORUZ'

Bakanlığın yaptığı hiçbir yardımın, seçim takvimine endeksli olmadığını vurgulayan Selçuk, "Yürütülen yardımlarla seçimler arasında bir bağ kurmanın rasyonel bir yaklaşım olduğunu söyleyemem. Ayrıca 'makarna, kömür dağıtan devlet' ithamından da kurtulmamız gerekiyor çünkü sosyal yardımların yüzde 90'ını şu anda nakdi olarak yapıyoruz. Makarna, kömür dağıtmıyoruz. Dağıtılan kömürleri de belediyelere de fatura etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

İşsizlik Sigortası Fonu'na ilişkin bütün işlemlerin ilgili kanuna göre yapıldığını belirten Selçuk,  "Şu anda 127 milyar liralık bir fonumuz var" dedi.

Bütün bu yatırımların, fonların değerlendirmesinin İŞKUR Yönetim Kurulu aracılığıyla TESK, TİSK, TÜRK-İŞ, Bakanlık temsilciği ve Hazine ve Maliye Bakanlığının temsilcilerinin olduğu, şeffaf bir ortamda yapıldığını söyleyen Selçuk, "İşsizlik Sigortası Fonu aynı zamanda Sayıştay denetiminden bağımsız değil. Aynı zamanda bağımsız denetim kuruluşları tarafından da 3 aylık dönemler halinde de denetleniyor." diye konuştu.

"Emeklilikte yaşa takılma"nın yanlış bir kavramsallaştırma olduğunu çünkü emekliliğin olmazsa olmazının belirli bir yaşı tamamlama olduğunu dile getiren Selçuk, "Dünyada emeklilik için bir yaş sınırı mevcut." dedi.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.