Meta seçimler öncesi yapay zeka kullanımını kısıtlıyor

Meta seçimler öncesi yapay zeka kullanımını kısıtlıyor

Meta, Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapay zekanın seçimlere gölge düşürmemesi için yoğun bir çalışma yürütüyor.

A+A-

Meta, Facebook'un yanlış bilgilerin toplandığı bir yer haline geldiği 2016 seçimlerinin tekrarlanmasını önlemek için çok çalıştığını söylüyor. Şimdi, AB Parlamentosu seçimleri sosyal ağ platformunu teste tabi tutacak.

Meta Pazar günü yaptığı açıklamada, 6-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde seçim dürüstlüğünün sağlanmasına yönelik yeni bir planın ana hatlarını çizdi.

Meta AB İşleri Başkanı Marco Pancini yaptığı açıklamada, "Her seçim kendine özgü olsa da, bu çalışma 2016'dan bu yana dünya genelinde 200'den fazla seçimden çıkardığımız temel derslere dayanmaktadır" dedi.

Pancini, Meta'nın üç temel alana odaklandığını söyledi: yanlış bilgilendirme, etki operasyonları ve üretici yapay zekanın kötüye kullanımı.

Yanlış bilgilendirme yanlış bilginin yayılması, etki operasyonları ise aldatıcı kampanyalar anlamına geliyor. Açıklamaya göre, şirket şu ana kadar 26 doğruluk kontrol kuruluşuyla ortaklık kurdu ve tehdit bulguları hakkında üç ayda bir rapor yayınlıyor.

Şirket son olarak GenAI'ye yaklaşımında ince ayarlar yapıyor. Meta, kılavuz ilkeleri ve en iyi uygulamaları teşvik etmek için tasarlanmış bir platform olan Partnership on AI'ya katıldı. Ayrıca, 2024 seçimlerinde büyük platformlarda aldatıcı AI içeriğini önlemeyi amaçlayan Tech Accord'u da imzaladı.

Açıklamaya göre, tüm gönderiler aynı politika yönergelerine tabi olsa da, Meta AI içeriğini izlemek için ekstra adımlar atıyor. Meta, YZ içeriğini incelemek için bağımsız doğruluk kontrol ortaklarıyla işbirliği yaptı. Açıklamaya göre, içeriğin sahte, manipüle edilmiş veya dönüştürülmüş olduğu tespit edilirse, kullanıcıların akışlarında alt sıralarda yer alacak.

Üretken yapay zeka ilerledikçe, siyasi kampanyalar için malzeme üretmenin hızlı ve etkili bir yolunu sunuyor. Ancak aynı zamanda daha fazla dezenformasyona da yol açabilir.

Başkan Joe Biden ya da Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak gibi siyasi figürleri taklit eden çok sayıda deepfake örneği, yapay zeka araçlarına erişimi olan herkesi sahte haber yaymakla tehdit ediyor.

Bu arada bir OpenAI geliştiricisi, yapay zeka destekli propaganda yapmanın ne kadar ucuz ve kolay olduğunu göstermek için bir "propaganda makinesi" inşa etti. Projenin yapımı iki ay sürdü ve işletmesi ayda 400 dolardan daha az bir maliyete mal oldu.

Şirket ayrıca, başka kaynaklardan elde edilen ve yapay zeka tarafından oluşturulan içerikleri etiketlemek için araçlar oluşturmaya çalışıyor. Meta AI ile oluşturulan görüntüleri zaten otomatik olarak etiketliyor.

Ayrıca Meta, kullanıcıların içeriğin yapay zeka tarafından üretilen video veya ses kullanıp kullanmadığını açıklamasına olanak tanıyan bir özellik ekleyecek. Meta, materyalin özellikle yüksek riskli olması durumunda ayrı bir etiket ekleyecek ve kendi içeriklerini etiketlemeyenler sonuçlarla karşılaşabilecek.

Kullanıcılara benzer şekilde, reklamverenler de içerik oluşturmak için yapay zeka kullanıp kullanmadıklarını açıklamak zorunda kalacak.

Reklamlar ayrıca, kullanıcılara her reklamın arkasında kimin olduğunu göstermek için bir "tarafından ödenmiştir" feragatnamesi görüntülemek zorunda. Meta'nın açıklamasına göre, 2023 yılının Temmuz ve Aralık ayları arasında Meta, AB'de 430.000 reklamı sorumluluk reddi içermediği için kaldırdı.

Şirket ayrıca hangi reklamların yayınlandığını, kimleri hedeflediklerini ve bunlara ne kadar harcandığını gösteren bir Reklam Kitaplığına sahip olacak. Meta'daki reklamverenlerin, söyledikleri kişi olduklarını ve AB'de yaşadıklarını kanıtlamak için bir doğrulama sürecinden geçmeleri gerekecek.

İlgili Haberler