Microsoft Apple'ı devirdi, dünyanın en değerli şirketi oldu

Microsoft Apple'ı devirdi, dünyanın en değerli şirketi oldu

Çin'de iPhone satışları beklentilerin altında gerçekleşen ve Vision Pro ile de büyük heyecan yaratmayan Apple'ın hisseleri gerilemeye devam ederken, ChatGPT ile birlikte yapay zekadan güç alan Microsoft 2021'den bu yana ilk kez Apple'ı geçmeyi başardı.

A+A-

Microsoft'un hisseleri, ChatGPT üreticisi OpenAI'ye yaptığı yatırımla şirketin üretken yapay zeka alanında erken liderliği sayesinde geçen yıldan bu yana sert bir yükseliş gösterdi. Perşembe günü yüzde 0,7 artış gösteren hisseler Microsoft'a 2,865 trilyon dolarlık bir piyasa değeri kazandırdı.

Hisse senedi, seansın başlarında yüzde 2'ye kadar yükseldi ve Microsoft kısa bir süre için 2,903 trilyon dolar değerindeydi.

Apple'ın hisseleri yüzde 0,9 düşerek 2,871 trilyon dolarlık bir piyasa değerini gördü.

Microsoft'un Apple'ı geçmesi kaçınılmaz

Microsoft ve Apple yıllar boyunca zirve için mücadele etti. D.A. Davidson analisti Gil Luria, "Microsoft'un Apple'ı geçmesi kaçınılmazdı çünkü Microsoft daha hızlı büyüyor ve üretken yapay zeka devriminden daha fazla yararlanacak" dedi.

Microsoft, OpenAI'nin teknolojisini üretkenlik yazılımı paketine dahil etti ve bu hamle Temmuz-Eylül çeyreğinde bulut bilişim işinde bir toparlanma yaşanmasına yardımcı oldu.

Çin ve Huawei Apple'ı aşağı çekiyor

Bu arada Apple, en büyük gelir kapısı olan iPhone da dahil olmak üzere zayıflayan taleple boğuşuyor. Önemli bir pazar olan Çin'deki talep, ülke ekonomisinin pandemiden yavaş bir şekilde kurtulması ve yeniden canlanan Huawei'nin pazar payını azaltması nedeniyle düştü.

Aracı kurum Redburn Atlantic Çarşamba günü yayınladığı bir müşteri notunda, "Çin önümüzdeki yıllarda Apple'ın borsadaki performansı üzerinde bir engel olabilir" dedi ve Apple'ın hisselerini "nötr"e düşürdü. Apple'ı takip eden 41 analistten en az üçü 2024'ün başından bu yana notlarını düşürdü. 

Her iki hisse senedi de halka açık şirketlerin değerlemesinde yaygın bir yöntem olan Fiyat/Kazanç (F/K) oranı açısından yüksek değerden işlem görüyor.

Microsoft 2023'te Apple'dan hızlı büyüdü

Piyasa değeri 14 Aralık'ta 3,081 trilyon dolara ulaşan Apple'ın hisseleri geçen yılı yüzde 48'lik bir kazançla kapattı. Bu oran Microsoft'un yüzde 57'lik yükselişinden daha düşüktü.

Microsoft, Covid kaynaklı tedarik zinciri sıkıntısı endişelerinin iPhone üreticisinin hisse senedi fiyatını vurduğu 2021 yılı da dahil olmak üzere, 2018'den bu yana birkaç kez en değerli şirket olarak kısa süreliğine Apple'ın önüne geçti.

Şu anda Wall Street Microsoft'a daha olumlu yaklaşıyor. Şirketin "sat" notu yok ve şirketi kapsayan aracı kurumların yaklaşık yüzde 90'ı hisse senedinin alınmasını tavsiye ediyor.

Apple'ın iki "sat" notu var ve şirketi takip eden analistlerin yalnızca üçte ikisi "al" diyor.

İlgili Haberler