Microsoft, kendi yapay zeka çipini piyasaya sürüyor

Microsoft, kendi yapay zeka çipini piyasaya sürüyor

Microsoft, Kasım ayında kendi yapay zeka çipini piyasaya sürmeyi planlıyor. Bu hamle, Microsoft'un yapay zeka konusundaki hedeflerini ilerletirken Nvidia'ya olan bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor.

A+A-

Microsoft, Kasım ayında kendi yapay zeka çipini piyasaya sürmeyi planlıyor. Çip, Nvidia'nın grafik işlem birimlerine benzeyecek ve üretken yapay zekanın temel teknolojisi olan büyük dil modellerini eğitmek ve çalıştırmak üzere tasarlanacak.

Microsoft'un çipi, Kasım ayındaki Ignite konferansında tanıtılması bekleniyor.

Microsoft'un bu hamlesi, yapay zeka çiplerine olan talebin arttığı bir dönemde geldi. Üretken yapay zekanın ortaya çıkmasıyla birlikte, yapay zeka çiplerine olan talep de arttı. Kendi çiplerini üretmeye başlayan şirketler, maliyetleri dizginleyebilecek ve herhangi bir kıtlığı giderebilecek.

Microsoft'un planının ortaya çıkması, OpenAI'nin kendi yapay zeka çiplerini üretmeyi düşündüğünü bildirmesinden kısa bir süre sonra geldi.

Microsoft'un hamlesinin etkileri:

Microsoft'un kendi yapay zeka çipini piyasaya sürmesi, yapay zeka çipleri pazarında önemli bir gelişme olacak. Bu hamle, Microsoft'un yapay zeka konusundaki hedeflerini ilerletmesine yardımcı olacak ve Nvidia'ya olan bağımlılığını azaltacak.

Microsoft'un hamlesi, diğer teknoloji şirketlerini de kendi yapay zeka çiplerini geliştirmeye teşvik edebilir. Bu durum, yapay zeka çipleri pazarının büyümesine katkıda bulunabilir.

Gartner'ın tahminleri:

Gartner'ın yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya göre, yapay zeka çalışmaları için özel olarak tasarlanmış çipler, işletmelerin yapay zeka yeteneklini benimsemeye devam etmesiyle birlikte bu yıl yüzde 21 daha fazla gelir elde ederek 53,4 milyar dolara ulaşmaya hazırlanıyor.

Gelirdeki büyümenin önümüzdeki yıl dörtte birden fazla artarak 67,2 milyar dolara yükseleceği ve 2027 yılına kadar iki kattan fazla artarak yaklaşık 120 milyar dolara ulaşacağı belirtildi.

Gartner analistleri, sadece tüketici elektroniği pazarında, cihazlarda kullanılan yapay zeka özellikli uygulama işlemcilerinin değerinin bu yılın sonuna kadar yılda iki kattan fazla artarak 1,2 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

 

Bu haber toplam 739 defa okunmuştur
İlgili Haberler