Nasdaq 100, S&P 500 ve Dow Jones haftanın son işlem gününe düşüşle başladı

Nasdaq 100, S&P 500 ve Dow Jones haftanın son işlem gününe düşüşle başladı

S&P 500 %0,3 düşerken, Dow Jones Endüstriyel Ortalaması %0,2 geriledi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite  %0,3 değer kaybetti.

A+A-

New York borsası haftanın son işlem günü düşüşle açıldı. S&P 500 %0,3 düşerken, Dow Jones Endüstriyel Ortalaması %0,2 geriledi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite  %0,3 değer kaybetti.

Cuma günü gündemin ilk konusu, Çin'in ekonomisinin geçen ay hız kazandığını bildirmesi ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisine ilişkin endişeleri hafifletmesi oldu. ABD'de Birleşik Otomobil İşçileri sendikası, 3 büyük otomobil üreticisi fabrikasında tarihi bir grevi resmen başlattı.

Birleşik Otomobil İşçileri (UAW) sendikasının üyesi olan ve General Motors, Ford ve Stellantis'in fabrikalarında çalışan yaklaşık 13 bin işçi, sendikanın 88 yıllık tarihinde ilk defa, hep birlikte greve gitme kararı aldı. Söz konusu çalışanlar dün gece yarısı sona eren sözleşmelerinin yenilenmesi için maaş artışı konusunda fabrika yöneticileri ile yaptıkları görüşmenin olumsuz geçmesi üzerine bu karara vardı.

Analistler, otomobil işçilerinin grevinin uzun sürmesi halinde ülke ekonomisini olumsuz etkileyebileceğinden endişe duyulduğunu belirtti.

Makroekonomik veri tarafında ise ABD'de sanayi üretimi, ağustosta aylık bazda yüzde 0,4 ile beklentilerden fazla arttı.

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi'nin açıkladığı imalat endeksi, eylülde 1,9 ile beklentilerin üzerine yükseldi.

Ülkede ithalat fiyat endeksi, ağustosta aylık bazda yüzde 0,5 ve ihracat fiyat endeksi yüzde 1,3 ile beklenenden fazla yükseldi.

Öte yandan Perşembe günü %25'e yakın bir artışla halka arzı yapılan İngiliz çip üreticisi Arm'ın hisseleri Cuma günü erken saatlerde de %5 artış gösterdi.

 

İlgili Haberler