Nasdaq'ta teknoloji hisselerindeki yükseliş henüz bitmedi, sırada bunlar var!

Nasdaq'ta teknoloji hisselerindeki yükseliş henüz bitmedi, sırada bunlar var!

Nasdaq'taki Teknoloji Rallisi Devam Ediyor: Dikkat Sıra Şimdi Daha Küçük Hisse Senetlerinde

A+A-

Nasdaq Composite, 2023'te şimdiye kadar %36 yükseldi. Ancak, tarihi zirvesinden hala %12 aşağıda ve teknoloji sektörünün hem kısa vadede hem de 2024'e doğru ilerlerken buradan daha fazla yükselebileceğini düşünmek için önemli nedenler var.

Teknoloji sektöründeki güçlenme dinamiği 2022'deki kötü yıla kadar uzanıyor. Geçen yıl, endeks %33 düştü. Federal Rezerv para politikasını sıkılaştırdıkça ve hem özel hem de kamu şirketleri için finansman kaynakları sıkılaştıkça kayıplar arttı. Bu arada, teknoloji ekonomisinin bazı kısımları, hem tedarik zincirlerinde hem de normal BT satın alma modellerinde kalıcı aksamalara neden olan Covid-19'un artçı etkilerinden zarar görmeyi sürdürdü.

Ancak 2023'e girerken koşullar değişti. Piyasa, Federal Rezerv'in faiz artırımlarını neredeyse tamamladığına karar vererek, yatay ve nihayetinde daha düşük faiz oranları ihtimalini artırdı. 

Bu durum, yapay zeka (AI) yatırımlarında bir artışa yol açtı. AI, tüketici ve kurumsal uygulamalar için giderek daha önemli hale geliyor ve teknoloji şirketlerinin bu alanda yatırım yapmak için milyarlarca dolar harcadığı görülüyor.

Yapay zekaya yatırımların artacağı anlaşıldıkça, yatırımcılar sektörün en büyük şirketlerine - Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon.com, Nvidia, Meta Platforms ve Tesla'dan oluşan Muhteşem Yedili'ye - adeta para akıttı.

Bu hisse senetleri bu yıl ortalama %107 oranında yükseliş gösterdi. Eşit ağırlıklı bazda S&P 500 sadece %3 değer kazandı. 

Ancak, uzmanlar, teknoloji rallisinin Muhteşem Yedili'nin ötesine geçeceğini genele yayılacağını söylüyor. Bu birkaç temel varsayıma dayanıyor:

Daha uyumlu bir Fed: Federal Rezerv, faiz artırımlarını yavaşlatmaya ve hatta önümüzdeki yıl faiz indirimlerine gitmeye başlayabilir. Bu, riske daha açık olan teknoloji hisse senetlerinin cazibesini daha da artıracak.

Gelişen kurumsal talep: Kurumlar, dijital dönüşümlerini hızlandırmaya devam ediyor. Bu, teknoloji şirketlerine yönelik güçlü bir talebin devam etmesine neden olacak.

Covid dönemi harcama çarpıklıklarının sona ermesi: Covid-19 pandemisi, tüketicilerin harcamalarını bazı kategorilerden diğerine kaydırdı. Pandeminin sona ermesiyle birlikte, teknoloji harcamaları tekrar yükselişe geçecek.

Yapay zeka yükselişi: Yapay zeka, teknoloji sektörünün en büyük büyüme motorlarından biri olmaya devam edecek. Bu, AI odaklı şirketler için büyük fırsatlar yaratacak.

Teknoloji yatırımcılarıyla yapılan görüşmelere göre, bu faktörler, teknoloji hisse senetlerinin 2023'ün geri kalanında ve 2024'te de yükselmeye devam edeceğine dair güçlü bir işaret.

Örneğin, Satori Fund kurucusu Dan Niles, "Herkes tüm kazananlara sahip olmak istiyor" diyor ve ekliyor, "Eğer grafiğiniz iyi görünüyorsa, yükselmeye devam eder. Eğer grafik kötü görünüyorsa, düşmeye devam eder."

Wedbush analisti Dan Ives'e göre, "Kenarda bekleyen trilyonlarca dolar var. Bu, 18 ila 24 ay sürebilecek yeni bir teknoloji boğa piyasasının başlangıcı."

Ives, teknoloji rallisinin buradan Muhteşem Yedili'nin ötesine "bir fırtına yangını gibi yayılacağını" düşünüyor. En büyük itici gücün ise yapay zeka donanım ve yazılım harcamaları olacağını söylüyor.

Jennison Associates'te portföy yöneticisi olan Erika Klauer da koşulların güçlü bir 2024 için şekillendiğini düşünüyor. "Büyüme için hala uzun bir yol var" diyor.

Franklin Teknoloji fonunun portföy yöneticisi ve firmanın baş yatırım sorumlusu Jonathan Curtis, "Üretken yapay zekanın arkasından neler geleceğini tam olarak takdir etmediklerini" söylüyor.

Sonuç olarak, büyük bir yükselişten sonra bile teknolojinin daha yüksek seviyelere ulaşması için gerekli parçalar mevcut. 

İlgili Haberler