Nebati: Hedefe ulaşana kadar mücadeleye devam

Nebati: Hedefe ulaşana kadar mücadeleye devam

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Nihai amacımıza ulaşıncaya dek vatandaşlarımızı hayat pahalılığına karşı destekleyen ve koruyan uygulamalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

A+A-

Ekonominin tüm kurumlarıyla koordinasyon halinde hareket ederek, nihai amaç olan kalıcı fiyat istikrarı hedefine ulaşana kadar mücadelenin devam edeceğini ifade eden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Nihai amacımıza ulaşıncaya dek vatandaşlarımızı hayat pahalılığına karşı destekleyen ve koruyan benzer uygulamalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre KKM’nin açıklanmasıyla birlikte gerileyerek istikrarlı bir görünüm kazanan döviz kurlarının, küresel finansal koşulların sıkılaşması, Rusya-Ukrayna savaşı ve küresel ölçekte artan belirsizliklerin etkisiyle son dönemde bir miktar yükseldiğini kaydeden Nebati, "Çalışmalarımız gösteriyor ki; KKM uygulaması devreye alınmasaydı kurların ima ettiği oynaklık çok daha fazla olabilirdi” dedi.

 

Ekonominin tüm kurumlarıyla koordinasyon halinde hareket ederek, nihai amaç olan kalıcı Fiyat Istikrarı hedefine ulaşana kadar mücadele edeceklerini belirten Nebati, "Bu süreçte sanayicisinden ihracatçısına, tüccarından esnafına tüm paydaşlarımızın desteğini beklediğimizi bir kez daha dile getirmek istiyorum. Ayrıca, nihai amacımıza ulaşıncaya dek vatandaşlarımızı hayat pahalılığına karşı destekleyen ve koruyan benzer uygulamalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu. 

1 Temmuz itibarıyla belirlenen yeni asgari ücretin birikimli olarak artışının yüzde 94.6 oranına ulaştığını ifade eden Nebati, 2022 yılında kamu görevlileriyle memur emeklilerinin aylık ve ücretlerine birikimli olarak yüzde 85.5 oranında, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına ise birikimli olarak yüzde 78.6 oranında artış yapıldığını anlattı.

Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli ile kredi büyümesinin yaklaşık üç katına yükselerek 1.4 trilyon liralık kredi artışı kaydedildiğini kaydetti. Ticari kredilerin toplam kredi büyümesinin sürükleyicisi haline geldiğini kaydeden Bakan Nebati, "TEM’in devreye alındığı tarihten bu yana ticari kredilerde 1.2 trilyon liralık artış gerçekleşirken tüketici kredileri 141.3 milyar lira artış gösterdi. Ticari krediler içerisinde KOBİ segmentindeki artış dikkat çekici. Bu dönemde KOBİ kredileri nominal 432.7 milyar lira artış gösterdi. Ticari kredilerdeki büyümenin üçte birinden fazlası KOBİ kredilerinden kaynaklanıyor” dedi.