Nikel fiyatları düşmeye başladı

Nikel fiyatları düşmeye başladı

Geçen hafta yaşanan tarihi açıkta sıkışmanın ardından kapatılan nikel işlemleri bugün Londra Metal Borsası'nda yeniden başladı. Açılışta nikel kontratları gün içi limit olan yüzde 5 düzeyinde geriledi.

A+A-

Geçen hafta tarihi oynaklık yaşanan nikelde krizin ortasındaki yatırımcının bankalarla anlaşmasının ardından işlemler yeniden başladı. Açılışta nikel kontratları gün içi limit olan yüzde 5 seviyesinde düşüş kaydetti.

LME, bugün yeniden işleme açtığı nikel kontratlarında fiyatın, 8 Mart öncesindeki son kapanışın yüzde 5'ten fazla üzerine veya altına gitmesine izin vermeyecek.

3 ay vadeli nikel fiyatı 7 Mart günü 48 bin 78 dolar/ton seviyesinden kapanmıştı.

LME, Salı günü nikel dışındaki temel metaller, alüminyum, bakır, çinko, kalay ve kurşun için 145 yıllık tarihinde ilk kez fiyat limitleri uygulamaya başlamış ve fiyatların yüzde 15'ten fazla yukarı veya aşağı gitmesini engellemişti.

Geçen hafta yaşanan tarihi açıkta sıkışmanın ardından nikel fiyatları hızla yükselmiş ve 100 bin doları aşmıştı.

Dünyanın en büyük nikel üreticisi Tsingshan’ın patronu Xiang Guangda’nın vadeli piyasalarda devasa pozisyonlar almıştı. Bloomberg News kaynaklarına göre, en az iki büyük banka müşteri kayıpları nedeniyle iç toplantılar gerçekleştirdi. Çinli patronun 6 ila 8 milyar dolarlık zararın üstünde oturduğu tahmin ediliyor.

Xiang'ın bankalarla yaptığı anlaşma daha fazla teminat tamamlama çağrısını önlerken, benzer bir açıkta sıkışma yaşanması riskini de azaltıyor. Londra Metal Borsası da açıklamasında bu konuya dikkat çekti.

Borsa geçen hafta yaşanan dalgalanmaya benzer hareketleri önlemek için de aralarında günlük fiyat limiti olmak üzere bir dizi yeni önlem açıkladı.

İlgili Haberler