Ölü elektrikli araç bataryaları altın madenine dönüşüyor

Ölü elektrikli araç bataryaları altın madenine dönüşüyor

ABD Çin'le olan elektrikli araç yarışında bu kez batarya kozunu devreye sokuyor. Ülkede artık iş görmez hale gelen bataryalardan sürdürülebilirlik çalışmaları adı altında yeniden faydalanılmasının önü açılıyor.

A+A-

ABD Enflasyon Azaltma Yasası'nda yer alan bir madde, şirketlerin elektrikli araç bataryalarını geri dönüştürmek için çabalamasına yol açarak bölgeyi Çin'in bu alandaki hakimiyetini zayıflatmaya yönelik küresel bir yarışın ön saflarına yerleştirdi.

IRA, ABD'de geri dönüştürülen elektrikli araç batarya malzemelerini, menşeine bakılmaksızın otomatik olarak Amerikan yapımı olarak nitelendiren bir madde içeriyor. Bu önemli çünkü ABD'de geri dönüştürülmüş batarya malzemeleri kullanan otomobil üreticilerini elektrikli araç üretim teşvikleri için uygun hale getiriyor.

Reuters'in görüştüğü bir düzineden fazla sektör yetkilisi ve uzman, bu durumun ABD'de fabrika kurma patlamasını başlattığını, otomobil üreticilerini daha geri dönüştürülebilir bataryalar araştırmaya teşvik ettiğini ve nihayetinde gelişmekte olan ülkelerdeki alıcıların eski kullanılmış elektrikli araçları satın almasını zorlaştırabileceğini söylüyor.

Araştırma şirketi EMR'ye göre, 2022'de 11 milyar dolar olan ve 2028'e kadar 18 milyar dolara çıkması beklenen küresel pazarda elektrikli araç bataryalarının geri dönüşümünün neredeyse tamamı Çin'de gerçekleştiriliyor. Daha fazla elektrikli araç piyasaya sürüldükçe ve araç filosundan çıktıkça, bu iş büyüyecek.

BMW sürdürülebilirlik şefi Thomas Becker Reuters'e verdiği demeçte, bu bataryalardaki minerallerin - özellikle lityum, kobalt ve nikel - araç başına ortalama 1.000 Euro (1.123 $) ila 2.000 Euro arasında bir değere sahip olduğunu söyledi.

Bu yılın sonlarına doğru açılması planlanan New York'taki bir tesis için ABD hükümetinden 375 milyon dolar kredi alan Kanadalı pil geri dönüşüm firması Li-Cycle'ın başkan yardımcısı Louie Diaz, otomobil üreticilerinin elektrikli araç üretimini artırmasıyla bu malzemelerin birkaç yıl içinde yetersiz kalabileceğini, ancak "sonsuz kez geri dönüştürülebileceklerini ve güçlerini kaybetmeyeceklerini" söyledi. Diaz, bu finansmanın tesis için yatırım kararının öne çekilmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Nevada'da bir akü malzemesi geri dönüşüm ve yeniden üretim kompleksi kurmak için Şubat ayında 2 milyar dolarlık ABD hükümet kredisi alan Redwood Materials'ın CEO'su JB Straubel, IRA'nın geri dönüştürülmüş akü malzemelerini yerel olarak "kentsel madencilik" veya madencilikten elde edilmek yerine hurdadan geri kazanılan malzemeler olarak ele aldığını söyledi.

Bu durum, ABD'li şirketleri geri dönüşüm çabalarında, gelecekteki elektrikli araç bataryalarında asgari geri dönüştürülmüş malzeme miktarları da dahil olmak üzere zorunluluklara odaklanan Avrupa Birliği'ndeki meslektaşlarından daha hızlı hareket etmeye teşvik etti.

Geri dönüşüm firmaları Ascend Elements, Li-Cycle ve diğerleri önümüzdeki birkaç yıl içinde Avrupa'da tesisler planlıyor, ancak finansmana erişim ve Amerika'da üretim teşviki, birkaç ABD tesisinin halihazırda inşa edildiği anlamına geliyor.

Georgia'da halihazırda bir geri dönüşüm tesisi bulunan ve Kentucky'de 2023 sonlarında açılması planlanan bir tesis için altyapı yasası kapsamında Enerji Bakanlığı'ndan yaklaşık 500 milyon dolar hibe alan Ascend Elements'in CEO'su Mike O'Kronley, "(IRA'nın) yaptığı şey, batarya malzemelerine yönelik talep denklemini değiştirmektir" dedi ve ekledi: "Bu değerli malzemeleri saklamamız gerekiyor, böylece onları doğrudan elektrikli araçlara geri koyabiliriz."

Bulgaristan'da bir tesis inşa eden ve 2026 yılına kadar İngiltere'de de bir tesis kurmayı planlayan Altilium Metals'in baş teknoloji sorumlusu Christian Marston, geri dönüştürülmüş minerallerin yerel olarak üretilen yeni pillere dönüştürüldüğü "kapalı döngü tedarik zincirleri" oluşturma yarışının devam ettiğini söyledi ve "Herkes kendi tedarik zincirini kontrol etmek istiyor ve kimse Çinlilere bağımlı olmak istemiyor" dedi.

Ancak Çin, geçtiğimiz ay geri dönüşümcüler için daha sert standartlar ve artan araştırma desteği açıklayarak yarışta hala başı çekiyor. Geçen yıl ABD Enflasyon Azaltma Yasası'nın kabul edilmesinin ardından Çinli yetkililer yasayı "küreselleşme karşıtı" olarak nitelendirdi ve ABD'yi "tek taraflı zorbalıkla" suçladı.

Hızlı büyüme

PitchBook.com verilerine göre, dünya genelinde elektrikli araç geri dönüşümüyle ilgilenen en az 80 şirket var ve 50'den fazla girişim, otomobil üreticileri, pil üreticileri ve Glencore gibi madencilik devleri de dahil olmak üzere kurumsal yatırımcılardan neredeyse tamamı son altı yılda olmak üzere en az 2,7 milyar dolar çekti.

Circular Energy Storage danışmanı, geri dönüşüme uygun elektrikli araç bataryalarının hacminin 2030 yılına kadar on kattan fazla artması gerektiğini söyledi. CES, 2022 yılında yaklaşık 11,3 Gigawatt saat (GWh) bataryanın kullanım ömrünü tamamladığını ve bu rakamın 2030 yılına kadar 138 GWh'ye (yaklaşık 1,5 milyon EV'ye eşdeğer) yükselmesi gerektiğini kaydetti.

Elektrikli araç bataryaları 10 yıl veya daha uzun süre dayanabilir.

Bazı sektör yetkilileri, hızlı büyümenin 2040 yılına kadar yeni elektrikli araçlarda kullanılan batarya malzemelerinin %40'ının geri dönüştürülmüş stoklardan elde edilebileceği anlamına geldiğini öngörüyor.

Bugün ABD'de mevcut geri dönüşüm kapasitesi çok az, Avrupa'da ise neredeyse hiç yok.

İngiltere'nin güneyindeki Poole'de bulunan bir tesiste, araba kırıcısı Charles Trent Ltd, işçilerin hurdaya çıkmış veya eski araçları parçalarına ayırarak her şeyi geri dönüştürdüğü iki hat inşa etti. Araştırma için satılan ya da fosil yakıtlı arabaları elektriklendiren güçlendiriciler tarafından kullanılan elektrikli araç bataryaları için özel konteynerler yaptı, çünkü bunları geri dönüştürecek hiçbir yer yok.

Avrupa'da elektrikli araç bataryaları şu anda geri dönüşüm için Çin'e gönderiliyor.

İlgili Haberler