OPEC+'ın üretimi kısması petrol fiyatlarındaki düşüşü durduramadı

OPEC+'ın üretimi kısması petrol fiyatlarındaki düşüşü durduramadı

OPEC+ sürpriz bir kararla petrol üretimini kısma kararı almış ve petrol fiyatlarında tırmanış yaşanmıştı. Ancak işler tersine dönmeye başladı ve petrol fiyatları haftayı kayıpla kapattı.

A+A-

Brent ham petrolü, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefiklerinin üretimi kısma taahhüdüyle piyasaları şaşırtmasının ardından kazandığı 7 doların neredeyse tamamını sildi.

Üretim kesintisinin etkisi hafifliyor

Bloomberg'in haberine göre küresel arz, Rusya'nın ham petrol ihracatının geçen hafta yeniden günde 3 milyon varilin üzerine çıkmasıyla büyüme işaretleri gösterirken, küresel akaryakıt piyasalarında benzin ve dizel, yükselmeleri veya zirveye ulaşmaları gereken bir zamanda yavaşlıyor. Asyalı rafineriler, marjların son dönemde zayıflaması ve rafinerilerin artan maliyetleri tüketicilere yansıtmayı başaramadığına işaret etmesi nedeniyle hacimleri azaltmayı düşünüyor.

Standard Chartered Enerji Araştırmaları İcra Direktörü Emily Ashford konu hakkında "OPEC+ kesintilerine ilişkin heyecanın bir kısmı azalmış görünüyor" dedi.

7 dolarlık sıçrama ve sonrasında gelen düzeltme

Teknik göstergeler de fiyatları olumsuz etkiledi. ABD gösterge endeksi geçen hafta 200 günlük hareketli ortalamasını kıramadı ve o zamandan beri daha düşük işlem görüyor. OPEC+ duyurusunun ardından fiyatlarda yaşanan 7 dolarlık sıçrama, grafik boşluğu olarak adlandırılan bir alan yarattı ve bu da fiyatlardaki büyük kırılmayı doldurmak için aşağı yönde düzeltici bir harekete neden oldu.

Mart ayında petrol, tüm piyasalarda güveni sarsan banka çalkantılarının ardından son 15 ayın en düşük seviyesini gördü.

OPEC+'nın üretim kesintilerine ilişkin sürpriz kararı ve Irak'a yönelik akışlardaki azalmanın birleşimi petrolü 80 dolar seviyesine geri itti. Birçok piyasa gözlemcisi, Covid-19 sonrası büyüme hedefine ulaşma yolunda ilerleyen Çin'in talepteki toparlanmasına güvenmeye devam ediyor.

Hedge fonları 18 Nisan'da sona eren haftada ham petrole yönelik artış yönlü beklentilerini artırarak WTI ve Brent'teki uzun pozisyonlarını sırasıyla beş ayın ve altı haftanın en yüksek seviyelerine çıkardı.

İlgili Haberler