OPEC'teki belirsiz hava petrol fiyatlarını aşağı çekiyor

OPEC'teki belirsiz hava petrol fiyatlarını aşağı çekiyor

Petrol vadeli işlemleri, OPEC+ kararının devam eden baskısı ve küresel yakıt talebi büyümesine ilişkin belirsizlik nedeniyle Pazartesi günü kısa bir süre yükseldikten sonra yönünü tersine çevirdi.

A+A-

Petrol yeni haftaya düşüşle başladı. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,6 düşüşle varil başına 78,39 dolar olurken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,6 düşüşle varil başına 73,65 dolar oldu.

Petrol piyasası analiz sağlayıcısı Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Ham petrol OPEC+ kararının devam eden baskısı altında görünüyor. Daha derin OPEC+ kesintilerinin bir dereceye kadar göz ardı edilmesinin haklı gerekçesi var, ancak şu an itibariyle ham petrol kompleksi bunları tamamen göz ardı etti" ifadelerini kullandı.

OPEC ve OPEC+ olarak adlandırılan Rusya'nın da aralarında bulunduğu müttefiklerinin arz kesintilerinin derinliğine ilişkin yatırımcı kuşkuları ve küresel imalat faaliyetlerindeki durgunluğa ilişkin endişeler nedeniyle petrol fiyatları geçen hafta %2'den fazla düştü.

Perşembe günü açıklanan OPEC+ kesintilerinin gönüllülük esasına dayanması, üreticilerin bunları tam olarak uygulayıp uygulamayacağına dair şüpheleri artırdı. Yatırımcılar da kesintilerin nasıl ölçüleceği konusunda emin değillerdi.

Gazze'de çatışmalar yeniden başlarken jeopolitik kaygılar da yatırımcıların gündemindeydi. ABD ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada, Yemen'deki Husi grubunun bölgedeki iki İsrail gemisine drone ve füze saldırısı düzenlediğini iddia ederken, üç ticari geminin Kızıldeniz'in güneyindeki uluslararası sularda saldırıya uğradığını söyledi.

CMC Markets analisti Tina Teng, İsrail-Hamas savaşının yeniden başlamasının petrol fiyatlarındaki yükseliş ivmesini körüklediğini söyledi.

Teng, "Çin'in hayal kırıklığı yaratan ekonomik toparlanması ve ABD üretiminin artması nedeniyle petrol fiyatları şimdilik baskı altında kalmaya devam edebilir" dedi.

Enerji hizmetleri firması Baker Hughes (BKR.O) Cuma günü yakından takip edilen raporunda, ABD petrol sondaj kulelerinin bu hafta beş adet artarak Eylül ayından bu yana en yüksek seviye olan 505'e yükseldiğini açıkladı.

Rus petrolü konusunda ise Batılı ülkeler, Ukrayna'daki savaşı nedeniyle Moskova'yı cezalandırmak amacıyla Rus petrolünün deniz yoluyla sevkiyatına koydukları varil başına 60 dolarlık fiyat sınırını uygulama çabalarını hızlandırdı.

Washington Cuma günü üç kuruluşa ve üç petrol tankerine ek yaptırımlar uyguladı.

Beyaz Saray Cuma günü yaptığı açıklamada, Venezüellalı siyasi tutukluların ve "haksız yere gözaltına alınan" Amerikalıların serbest bırakılması konusunda daha fazla ilerleme kaydedilmediği takdirde OPEC üyesi Venezüella'ya yönelik yaptırımların önümüzdeki günlerde "duraklatılacağını" söyledi. Bu arada Hindistan Venezüella'dan petrol alımına yeniden başladı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler